Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландия се готви за президентски избори в неделя

Пека Хаависто и Александър Стуб.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финландия ще избира нов президент в неделя, 28 януари, на фона на напрежение със съседна Русия, възникнало след руската инвазия в Украйна, предаде АФП.

Промяната в геополитическия пейзаж в Европа ще бъде основно притеснение за новия държавен глава, който е и върховен главнокомандващ финландските въоръжени сили.

Двама политици оглавяват групата от 9 кандидати: бившият консервативен премиер Александър Стуб и бившият външен министър Пека Хаависто от Зелената партия, който се кандидатира като независим.

Проучванията на общественото мнение показват, че двамата вероятно ще се изправят един срещу друг на балотаж на 11 февруари.

"Следващият президент на републиката ще бъде на първо място и най-вече президент на Запада, на НАТО – и едни от най-важните отношения са нашето партньорство с САЩ", каза Стуб в скорошно тв интервю.

Отношенията между Москва и Хелзинки се влошиха след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. която принуди Финландия да се откаже от десетилетната си политика на необвързаност и да се присъедини към НАТО през април 2023 г., припомня АФП.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна