Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската икономика се сви с 0,3% през последното тримесечие на 2023 г.

Икономиката на Германия се сви през последното тримесечие на 2023г., като редица икономисти и анализатори очакват водещата европейска икономика да навлезе в още една техническа рецесия в началото на настоящата година.

Брутният вътрешен продукт на Германия се понижи през периода октомври - декември 2023 г. с 0,3% спрямо третото тримесечие, когато немската икономика стагнира в за второ поредно тримесечие, показват предварителни данни на официалната федерална статистика Destatis.

Най-голямата икономика в Европа е изправена пред нарастващи предизвикателства, борейки се с негативното въздействие на постоянната инфлация и увеличените разходи за заеми, особено засягащи производствения сектор. Бруто образуването на основен капитал бележи значителен спад, основно поради намаление на инвестициите в строителство и машини и оборудване.

Спрямо година по-рано БВП се сви през последното тримесечие на 2023 г. с 0,2% след спад с 0,3% през третото тримесечие.

По-рано днес водещият институт Ifo прогнозира, че германската икономика ще се свие и през първото тримесечие на настоящата година с 0,2% спрямо последните три месеца на 2023г., което означава, че тя отново ще изпадне в "техническа рецесия".

Графика на годишния БВП на Германия  (спрямо година по-рано)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна