Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон призова ЕС да помогне за справянето с фермерската криза

Френският президент е против търговското споразумение с Меркосур в настоящия му вид

Френският президент Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви във вторник, че иска Европейският съюз да регулира вноса на пилета и зърно от Украйна и да позволи гъвкавост на някои от правилата за земеделие в единния блок, за да успокои гнева сред френските фермери, съобщава Ройтерс.

Говорейки по време на държавно посещение в Швеция, докато фермери паркираха трактори по магистралите във Франция и запалиха бали сено, за да блокират отчасти достъпа до летището в Тулуза, Макрон каза също така, че не иска проекта за търговско споразумение между ЕС и блока Меркосур на страни от Южна Америка бъде подписан в сегашния си вид.

Френските протести следват подобни действия в други европейски страни, включително Германия и Полша, преди изборите за Европейски парламент през юни, на които се вижда, че крайната десница, за която фермерите представляват нарастващ избирателен кръг, би спечелила, отбелязва Ройтерс.

В опит да предотврати ескалация на протестите и с поглед към предстоящите европейски избори, френското правителство вече се отказа от плановете за постепенно намаляване на субсидиите за дизелово гориво за земеделието и обеща да облекчи екологичните разпоредби. Правителството също така ще настоява пред колегите си от ЕС да се споразумеят за облекчаване на регулациите върху необработените земеделски земи.

"Поискахме много конкретни неща за нашите фермери", заяви Макрон, който ще присъства на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък.

Макрон посочи, че Франция желае "да има ясни мерки за вноса от Украйна, защото днес имаме като обем и качество неща, които дестабилизират европейския пазар, независимо дали става въпроса за пилете или зърнени храни".

По-рано днес Европейската комисия заяви, че продължава да преследва постигането на търговско споразумение със страните от блока Меркосур, като това стана факт само ден, след като от офиса на Макрон заявиха, че ЕС е сложил край на преговорите.

Макрон каза, че иска "яснота относно Меркосур", добавяйки, че не иска подписване на споразумението, както е изготвено в момента, поради това, което той описа като липса на гаранции, че вносните продукти ще трябва да следват подобни правила като европейските продукти.

Фермерите във Франция, която е най-големият селскостопански производител в ЕС, заявяват, че не им се плаща достатъчно, задушени са от прекомерните регулации, свързани с опазването на околната среда и са изправени пред нелоялна конкуренция от евтин внос.

Макрон посочи, че иска по-голяма гъвкавост по отношение на някои от общите селскостопански правила на ЕС.

Фермерите трябва да отговарят на определени условия, за да получат субсидии от ЕС – включително изискване да се отделят 4% от земеделската земя за "непродуктивни" зони, които е нужно да отпочинат, за да могат да се възстановят.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна