Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на китайската промишлена активност за четвърти пореден месец

Активността в сектора на услугите нарасна през януари до 4-месечен връх

Китай - знаме

Общата бизнес активност в Китай нарасна в началото на годината до 4-месечен връх благодарение на разширяване на експанзията в сектора на услугите, но при свиване на промишлената активност за четвърти пореден месец, показват данни на официалната статистика на страната.

Общият PMI индекс се повиши през януари до 50,9 пункта, достигайки най-високо ниво от септември 2023 г. насам.

Индексът на бизнес активността в непромишления сектор (в сферата на услугите) пък нарасна до 4-месечен връх от 50,7 пункта спрямо 50,4 пункта в края на 2023 г., задържайки най-важното ниво от 50,0 пункта за 13-ти пореден месец.

В същото време обаче икономическата дейност в промишления сектор се сви през януари за четвърти пореден месец въпреки нарасналите правителствени усилия за подобряване на икономическия растеж. Съответният промишлен PMI индекс се повиши през януари до 49,2 пункта спрямо 6-месечното декемврийско дъно на ниво от 49,0 пункта. Въпреки това слабо повишение промишленият PMI индекс се задържа под важното ниво от 50,0 пункта (водораздел между свиването и експанзията на бизнес активността) за четвърти пореден месец.

Оповестените днес данни подчертават липсата на значим икономически импулс на фона на многобройни откъслечни подкрепящи държавни политики, насочени към конкретни сектори. Междувременно през последните месеци Китайската централна банка предприе редица мерки, включително солидни парични "инжекции" и неочаквани понижения на съотношението на задължителните резерви на търговските банки, които ще влязат в сила от началото на февруари.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна