Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блумбърг: ЕС предлага налагането на нови санкции на руски военни и технологични компании

Снимка: Алами/Ройтерс

Европейският съюз е предложил санкциониране на около 55 компании и повече от 60 лица като част от нов пакет от мерки във връзка с втората годишнина от руската военна инвазия в Украйна.

Ограниченията ще бъдат насочени към физически лица и фирми, участващи в производството на оръжия и доставката на ключови технологии и електроника, използвани от руски отбранителни фирми за производството на въоръжение, съобщава Блумбърг, цитирайки видян от агенцията документ.

Предложенията, които се нуждаят от подкрепата на всички държави членки, преди да бъдат приети, също така ще бъдат насочени към корабни компании, които са осигурили транспорт и логистика за прехвърляне на боеприпаси от Северна Корея към Русия. Предложението е факт, след като преди време стана ясно, че Северна Корея е предоставила на Русия стотици хиляди артилерийски снаряди.

Пакетът от санкции, който ще бъде 13-ият след нахлуването на Русия в Украйна, се очаква да бъде с ограничен обхват, впъреки чв група от държави членки на ЕС настоява блокът да бъде по-амбициозен и да добави нови икономически санкции, съобщи по-рано Блумбърг.

Говорител на външната политика на ЕС не отговори веднага на искане за коментар от страна на агенцията.

Настоящите предложения също така включват добавяне на няколко военни и други официални длъжностни лица и политици, включително Алексей Дюмин, бивш охранител на руския президент Владимир Путин и настоящ губернатор на Тулска област, както и директори на компании в списъците със санкции, показват още цитираните от Блумбърг документи. Списъците могат да се променят, преди да бъдат одобрени от членовете на Европейския съюз.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна