Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков за ротацията с Габриел: Най-лесно може да се направи – сменяме си местата!

Снимка: Facebook/МС
Чуй новината! Чуй новината:

Премиерът Николай Денков настоя, че от ПП-ДБ не се опитват да вземат нещо от ГЕРБ по повод на спора в "сглобката" за това кой да поеме поста на министър на външните работи след ротацията.

"Ако направим ротацията, така че с Мария Габриел само да си сменим местата, те ще имат същия брой министри, същите хора. Единствената разлика е, че външният министър ще е станал премиер - това е повишение, не понижение. Тази теза, че ГЕРБ ще бъде ощетен, е абсолютно несъстоятелна", категоричен бе той.

"Сменяме си местата с госпожа Габриел и след девет месеца връщаме отново обратно ситуацията, която е сега. Аз мисля, че беше вкарана малко повече драма, отколкото трябва да има".

"Част от хората, които в момента са в МС, са предложени от Мария Габриел и ние сме казали "да". Част от заместник-министрите са предложени от ГЕРБ и от Мария Габриел. И за тях сме казали "да". Твърдението, че ГЕРБ има само Мария Габриел не съответства на истината", допълни министър-председателят, който днес отговаря на въпроси на граждани и журналисти по повод 8 месеца от встъпването на правителството.

Премиерът отговаря на въпроси във Facebook

"Не мисля, че е имало искри между нас с г-жа Габриел. Напротив, ние обсъждаме варианти и ще продължим да обсъждаме, така че когато има крайно решение, то ще бъде чуто".

Денков отново настоя: "Така най-лесно може да се направи ротацията - сменяме си местата".

"Смятам, че тонът от последните дни, в който беше казано, че това не може да бъде ябълка на раздора, която да счупи правителството, е правилният тон. Търсим решение", посочи премиерът.

Според него министрите не са на една или друга партия. Те са хора, които са избрани, след като са получили одобрението и на двете страни от партийните лидери.

"Сега ще са с одобрение на двамата премиери. Те трябва да си вършат работата и да нямат партийни пристрастия. Разбира се, ако не се справят, трябва да си отидат по професионални причини", подчерта Николай Денков.

"Да се говори с пренебрежение към министрите, меко казано, не съответства на институциите. Президентът никога не ми се е обаждал да ми казва какво да правя. Така, че никога аз не съм се чувствал пешка на никого, когато съм изпълнявал тези задължения, когато бях служебен министър. Така, че аз не приемам изобщо този тип на рамкиране на министрите".

България е отличник по отношение на Еврозоната, а единственият критерий,  на който не отговаряме, е нивото на инфлация, заяви премиерът. В момента тече дискусия дали редовният конвергентен доклад да не бъде публикуван по-късно заради съвпадението с изборите за европейски парламент: 

"Този доклад е важен, защото той ще сравни инфлацията в България с инфлацията в страните с най-ниска инфлация в еврозоната и ние трябва да бъдем сравнително близо до тях. Тъй като в момента нашата инфлация спада бързо, ни трябва още малко време. И тъй като резултатите от доклада така или иначе трябва да бъдат разгледани на европейско ниво, една от дискусиите, които имаме, е дали докладът по принцип да не бъде направен по-късно през годината". 

Премиерът коментира като положителен знак подадените вчера оставки в Софийската районна прокуратура. 

"Дават знак, че може би започват да се разплитат част от тези зависимости, но трябва да се стигне до края, да не се "смачка" всичко, отново, както се случва, тръгвайки от прокуратурата, от съдебната система - там, където е имало зависимости - да се стигне и до политиците, които са осигурявали чадъра, за да може това да се случи". 


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени