Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред Руското посолство в София след смъртта на Навални

9
Снимка: Ани Петрова

Десетки българи се организираха в социалните мрежи след новината за смъртта на руския опозицонен лидер Алексей Навални и се събраха в късния петъчен следобед пред руското посолство в знак на протест.

Паметта на Навални беше почетена с едноминутно мълчание. Хората поднасяха цветя и палеха свещи в негова памент.

Част от хората държаха плакати, на които пишеше, че "Путин е убиец, а Навални е герой".

Пред посолството на Русия хората обвиниха руския президент Владимир Путин за убийството на опозиционния лидер и призоваха за слагане край на управлението му.


Движението на автомобилите пред руското посолство беше спряно за кратко. Полицейското присъствие в района беше засилено, но не се стигна до инциденти.

Председателят на БЗНС и бивш министър на отбраната Николай Ненчев, който беше един от инициаторите за днешния протестен митинг пред руското посолство, каза:

"Навални избра пътя на Голгота, защото това беше една осъзната саможертва. Но Русия, Европа и целият свят ще последват неговия пример и ще бъдат свободни".

Едни от участниците в протестния митинг е руският граждани Алекс Тоцки - човек, който доскоро е бил заплашван с депортиране в Русия.

"Аз искам да благодаря на всички български граждани, които сега са тук, за да подкрепят Алексей Навални. Смъртта му е истинска трагедия - не само трагедия за Русия, но и за целия свят", каза Алек Тоцки.


Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна