Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският кабинет одобри рязко занижената нова прогноза за растеж от едва 0,2% през 2024 г.

В сряда германският кабинет одобри нов доклад, в който се прогнозира растеж на водещата европейска икономика от едва 0,2% през 2024 г., тъй като слабото глобално търсене, геополитическата несигурност и постоянно високата инфлация подкопават надеждите за бързо възстановяване, посочих правителствени източници, цитирани от Ройтерс.

Предишната прогноза на правителството от миналия октомври предвиждаше, че най-голямата икономика в Европа, която се колебаеше между стагнация и рецесия през последните тримесечия, ще нарасне с 1,3% тази година.

През 2023 г. БВО на Германия се сви с 0,3% спрямо година по-рано, като преобладаващите очаквания са за още една "техническа рецесия" през първото тримесечие на настоящата година.

В доклада, цитиран от Ройтерс, се посочва, че високата инфлация и произтичащата от това загуба на покупателна способност са сред икономически предизвикателства, както и геополитически кризи и повишените лихвените проценти.

Също така се очаква в новия правителствен доклад да се прогнозира намаляване на инфлацията от 5,9% през 2023 г. до 2,8% тази година.

По-рано тази седмица министърът на икономиката Роберт Хабек вече потвърди ревизираната икономическа перспектива, като е планирано той да предостави допълнителни подробности за годишния икономически доклад по-късно в сряда.

"Германската икономика продължава да се намира в трудни води в началото на годината", се казва в чернова на доклада, с който е запозната агенция Ройтерс.

Икономическите съветници на управляващите в Берлин планират да последват примера на федералното правителство и също да намалят прогнозата си за икономически растеж през 2024 г., посочи икономическият съветник Улрике Малмендиер в интервю за Ройтерс.

"Мисля, че определено ще вървим в същата посока... това показват нашите числа", каза Малмендиер.

В доклада на икономическите правителствени съветници от ноември миналата година се прогнозираше, че БВП на Германия ще нарасне с 0,7% през 2024 г. Следващата официална актуализация се очаква в средата на май. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна