Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО няма планове за изпращане на сухопътни сили в Украйна

Финландия официално се присъедини към НАТО
Снимка: БТА

НАТО "няма планове" да изпрати сухопътни части в Украйна, съобщи представител на Алианса в реакция на думите на френския президент Еманюел Макрон за изпращане на европейски военни в Украйна

Великобритания няма планове за широкомащабно разполагане на войници в Украйна, заяви днес говорител на премиера Риши Сунак.

"Отвъд малкия брой персонал, който имаме в страната в подкрепа на въоръжените сили на Украйна, нямаме никакви планове за широкомащабно разполагане", заяви говорителят пред репортери.

На свой ред германският канцлер Олаф Шолц също отхвърли възможността европейски страни и членки на НАТО да изпратят сухопътни сили в Украйна.

Но Шолц заяви, че европейските лидери изглежда са готови да купуват оръжие от трети страни извън Европа като начин да ускорят военните доставки за Украйна.

Говорител на испанското правителство също заяви, че Мадрид не е съгласен с изпращането на европейски войски в Украйна.

И полският премиер Доналд Туск заяви, че Варшава "не планира да изпраща свои войски в Украйна", добавяйки, че вместо това фокусът трябва да бъде поставен "върху подкрепата на Украйна във възможно най-голяма степен във военните й усилия".


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени