Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Из споразумението: Ротация - на 15 месеца. Висш приоритет - съдебната реформа

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

От ГЕРБ-СДС разпространиха проекта за Споразумението за съвместно управление в рамките на мандата на Народното събрание между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, както и "Механизъм за вземане на решения".

От тях става видно, че преговорите ще бъдат за управление до края на мандата на този парламент, като в преговорния екип от страна на ГЕРБ влизат: Мария Габриел, Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева.

В документа се предвижда, че след ротацията Мария Габриел ще бъде министър-председател и външен министър, а Николай Денков – вицепремиер и образователен министър. Запазва се структурата на Министерския съвет с един вицепремиер, както и броят на министерствата.

След следващата ротация, като е планувана за декември, тя вече ще бъде на 15, а не на 9 месеца, както беше досега. И тогава ГЕРБ си запазва МВнР, а ПП-ДБ - МОН. В документа е предвидено, когато една партия е сложила свой човек за министър, другата да посочи заместниците му.

Занапред персоналният състав на кабинета ще се определя не само от Николай Денков и Мария Габриел, а и от лидерите на формациите, участващи във властта.

В Споразумението са разписани и органите, които предстои да се избират с обикновено мнозинство: 10 конституционни съдии, омбудсман, 4 души за Сметната палата, нов Фискален съвет, Комисия за финансов надзор, Комисия за публичен надзор над регистрираните одитори, Комисия за защита на конкуренцията, Комисия по икономическа политика и иновации, Агенция за публичните предприятия и контрол, Комисия за енергийно и водно регулиране, НЗОК, НОИ, Комисия за защита от дискриминация, Комисия за защита на личните данни, БТА, КОНПИ, СЕМ и други.

Разписани са и 25-те позиции, за които са нужни 2/3 от гласовете на депутатите, сред които Комисия за противодействие на корупцията, Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет, Инспекторат към ВСС.

В документа са споменати и основните приоритети, около които трябва да се обединят управляващите. Те са:

1. Устойчиви публични финанси, с оглед постигане на един от основните ни приоритети, а именно членството на България в Еврозоната;

2. Продължаване на усилията и предприемане на мерки за  борба срещу корупцията;

3. България да отключи потенциала си за ускорено икономическо и социално развитие;

4. Провеждане на политики за модернизация на страната, в това число развитие на инфраструктурата, енергийна ефективност и др.;

5. Поставяне на образованието, включително професионалното образование, както и качеството на човешкия капитал като първостепенен приоритет;

6. Финализиране на процеса по приемане на България в Шенген по сухопътни граници;

7. Гарантиране на националната сигурност;

8. Безусловно следване на европейски и евроатлантически път на развитие на страната.

"Като свой висш приоритет, страните приемат продължаване на усилията по протичащата реформа в съдебната власт. Това включва на първо място, приемане на нов Закон за съдебната власт, който да осигури заложените в Конституцията на Република България цели, отговарящи на международните стандарти за независим съд и прокуратура, отчетна прокуратура, безпристрастни и компетентни магистрати, притежаващи безспорни високи морални и нравствени качества, гарантирани от ефективен Инспекторат, в името на справедливостта, дължима от всяка правова държава на обществото", пише още в проекта на споразумението, чийто пълен текст може да прочетете ТУК.

В споразумението, което бе предложено от ГЕРБ-СДС на ПП-ДБ,  е публикуван и "Механизъм за вземане на решения", който може да видите ТУК.

По-рано днес Бойко Борисов призова ГЕРБ да даде последен шанс на коалиционното споразумение с ПП-ДБ, за да може България да има стабилно управление. 

Това се случи по време на речта му на Националното съвещание на партията, което се проведе в НДК.

"Повече такива - за 6 месеца, за 9 месеца, а да видим, а да се пробваме… Като отговорна партия считам, че трябва да опитаме да въведем ред в този хаос, защото провалът ще е наш", посочи още той.

Борисов поиска пред ГЕРБ последен шанс за споразумение с ПП-ДБ

Томислав Дончев: Ротацията в този вид е безсмислена

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна