Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ливан обяви предстоящи преговори между Израел и "Хизбула"

Флагът на "Хизбула" редом с лика на лидера на радикалното ливанско движение Хасан Насрала.
Снимка: Ройтерс

Очаква се скоро да започнат непреки преговори за прекратяване на сраженията между Израел и въоръжената групировка "Хизбула" в Южен Ливан, предаде ДПА, цитирайки ливански медии.

Служебният министър-председател на Ливан Наджиб Микати обяви днес, че преговорите ще започнат по време на свещения за мюсюлманите месец рамазан, който ще започне в началото на следващата седмица, посочи ливанската осведомителна агенция ННА.

Ливанските официални лица проучват предложението на американския пратеник Еймъс Хохстийн, съветник на президента на САЩ Джо Байдън. В понеделник Хохстийн бе в Бейрут за разговори, които бяха съсредоточени върху дипломатическите усилия за прекратяване на военните действия между подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" и Израел, посочва БТА.

От началото на войната в Ивицата Газа след нападението срещу Южен Израел на свързаната с "Хизбула" палестинска ислямистка групировка "Хамас" и други войнстващи групировки на 7 октомври, в района на израелско-ливанската граница избухнаха боеве.

И от двете страни на границата има загинали, а десетки хиляди жители напуснаха домовете си заради сраженията.

Вчера отново е бе регистриран ракетен обстрел от територията на Ливан по посока на Израел, съобщиха израелските военни. След нападението Израел предприе ответни мерки и атакува позиции на "Хизбула".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени