Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът реши: На 9 юни отиваме на избори "2 в 1"

Снимка: БТА/Архив
Чуй новината! Чуй новината:

Ще има избори "2 в 1" на 9 юни. Това обяви президентът Румен Радев по време на консултациите с политическите партии, след като Димитър Главчев представи служебните министри.

 "По стечение на обстоятелствата, аз до момента правих пет клетви на пет служебни правителства тук, в президентството. Имаме вече друга ситуация - правителството полага клетва пред Народното събрание. Още веднъж да споделя моя замисъл и виждам, че явно среща одобрение: каквото има като претенции, съвети към служебния кабинет, към господин Главчев до изхода на деня в понеделник, аз ще вляза в комуникация тогава с него наистина има ли някаква промяна и ако няма промяна или съответно ако има, във вторник рано сутринта ще разпиша Указа за служебния кабинет и двата други указа - за европейски избори и за избори за национален парламент, след което ще призова, ще говорим с господин Желязков, председателя на парламента - правителството да положи клетва в Народното събрание, както е, и оттам нататък същия ден да може да бъде извършена смяна - приемане-предаване на властта. Отиваме на избори "2 в 1" на 9 юни", коментира президентът.

В началото на срещата Румен Радев се обърна към представителите на политическите сили и обясни, че формата на срещата, заедно с номинирания за служебен премиер, е изискване на Конституцията.

"Политическата ситуация изисква политическа отговорност и максимална оперативност от всички нас, защото както вие, партиите, така и цялото ни общество, очаква час по-скоро яснота за служебното правителство и за предстоящите извънредни парламентарни избори", каза държавният глава. 

На срещата в президентството Радев посочи, че политическите разговори около пректокабинета може да продължат в следващите дни: 
"В следващите 2 дни вие имате възможността да продължите комуникацията си с него, защото аз не мисля по никакъв начин да бавя политическия процес".

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна