Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Нидерландия има окончателно споразумение за бъдещото дясно правителство

Председателят на нидерландската Партия на свободата Герт Вилдерс.
Снимка: АП/БТА

Политическите партии в Нидерландия са постигнали окончателно споразумение за съставянето на бъдещо дясно правителство, съобщи днес лидерът на спечелилата мнозинство на последните избори Партия на свободата Герт Вилдерс, цитиран от Ройтерс.

След близо половин година преговори националистическата Партия на свободата на Вилдерс миналия месец постигна споразумение за формиране на коалиция с други три консервативни партии, но те не се разбраха за постовете в правителството.

"Постигнахме споразумение", заяви Вилдерс днес след близо четири седмици преговори как да се разпределят позициите между четирите партии.

Миналия месец коалицията вече съобщи, че Дик Схоф, който не е свързан с никоя партия, ще бъде премиер на новото правителство.

67-годишният Схоф до миналия месец беше високопоставен служител в нидерландското министерство на правосъдието, след като години водеше националното разузнаване и агенцията за борба срещу тероризма. В началото на века той също така беше ръководител на нидерландската миграционна служба.

Той ще оглави кабинет, за който четирите партии казаха, че ще има по-слаби връзки с парламента. Все още не се съобщават подробности кой ще заеме останалите постове в новото правителство.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна