Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо забавяне на инфлация в САЩ през май до 3,3%

Растежът на американска инфлация на годишна база се забави изненадващо през май до 3,3% от 3,4% през април, достигайки най-ниско ниво от три месеца насам, показват данни на Бюрото по трудова статистика на САЩ. Пазарните очаквания бяха за задържане на инфлацията на ниво от 3,4 на сто.

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) остана на априлското ниво (0,0%), като това е най-ниската месечна инфлация от юли 2022 г. насам, докато пазарните очаквания бяха за слабо повишение с 0,1 на сто.

Графика на инфлацията в САЩ (на годишна база)


По-ниската от очакваното инфлация може да поднови пазарните надежди, че Федералният резерв на САЩ ще започне да понижава високите си лихви в близките месеци.

След оповестяване на тези данни за инфлацията през май, пазарните участници вече оценяват на 70-80% вероятността за първо понижение на федералната фондова лихва на Фед с 25 базисни пункта на заседанието през септември, след като преди данните тази вероятност се оценяваше на едва 54%. В същото време вече се оценява на 100% вероятността за общо две намаления на американската лихва с по 25 базисни пункта до края на 2024 г.

Годишната инфлация през май отслабна при цените на храните (до 2,1% от 2,2% през април), при транспортните цени (до 10,5% от 11,2%) и при цените на облеклото (до 0,8% от 1,3%). В същото време се задълбочи спада на цените на новите автомобили (понижение с 0,8% след спад с 0,4% през април) и при цените на колите и камионите втора ръка (спад с 9,3% след понижение с 6,9% месец по-рано).

От друга страна енергийните цени се повишиха през май с 3,7% след растеж с 2,6% през април главно поради поскъпване на бензина с с 2,1% (след растеж с 1,1% месец по-рано), както и на комуналните газови услуги (повишение с 0,2% след спад с 1,9% през април) и на мазута (поскъпване с 3,6% след поевтиняване с 0,8% месец по-рано).

Основният индекс на потребителските цени, който изключва цените на храните и енергията, пък се повиши през май с 0,2% спрямо април, когато обаче нарасна с 0,3% и при очаквания за поредно нарастване с 0,3 на сто. Растежът на основната инфлация на годишна база се забави рязко през май до 3,4% от 3,6% през април и очаквания за 3,5%, отбелязвайки най-слабо повишение от повече от три години насам (от април 2021 г. насам).

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че последният доклад за потребителски цени показва "добър напредък в понижаването на инфлацията", но той добави, че цените продължават да са на високи нива.

"Заплатите растат по-бързо от цените, а безработицата остава на или под 4% за най-дългия период от 50 години", каза Байдън и подчерта, че "се бори за по-ниски разходи за трудолюбивите американци".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна