Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай: Предложените от ЕС мита за вноса на електромобили са явен протекционистки акт

Снимка: Алами/Ройтерс

Китайското министерство на търговията заяви в сряда, че обявените днес от ЕК митнически тарифи за вноса на електрически превозни средства в Европейския съюз "нямат фактическо и правно основание" и са "явен, неприкрит протекционистки акт", съобщава Ройтерс.

Министерството също така посочва, че ЕС е пренебрегнал правилата на Световната търговска организация при тяхното прилагане.

"Китай е силно загрижен и силно недоволен от това, а китайската индустрия е дълбоко разочарована и твърдо се противопоставя на това", заяви говорител на министерството на търговията.

Министерството също така призова ЕС "незабавно да коригира грешните си практики" и да разреши двустранните различия чрез диалог и консултации.

В изявлението се добавя, че китайското правителство "ще следи отблизо последващия напредък на ЕС по отношение на митата и решително ще предприеме всички необходими мерки за твърда защита на законните права и интереси на китайските компании".

По-рано днес китайското външно министерство също заяви, че управляващите в Пекин ще предприемат всички необходими мерки, за "да защитят твърдо" своите законни права и интереси.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна