Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ добавиха над 300 физически и юридически лица към списъка със санкции срещу Русия

Финансовото министерство наложи санкции на Московската борса (MOEX)

Снимка: Алами/Ройтерс

В сряда Съединените щати драматично разшириха санкциите срещу Русия, включително чрез насочване към базирани в Китай компании, продаващи полупроводникови чипове на Москва, като част от усилията си да подкопае руската военна машина, която води война срещу Украйна, съобщава Ройтерс.

Министерството на финансите на Съединените щати и Държавният департамент обявиха снощи, че налагат санкции на над 300 физическа лица и организации в Русия и извън нея, включително в Азия, Европа и Африка, заради руската военна инвазия в Украйна.

Санкциите на Министерството на финансите се насочени към "повече от дузина транснационални мрежи", участващи в "изпирането" на руско злато, подпомагане на производството на дронове и набавяне на "чувствителни и критични" материали за използването им в руската инвазия в Украйна.

Финансово министерство също така каза, че санкциите имат за цел ограничаване на способността на руската военно-промишлена база да експлоатира определени американски софтуерни и информационни технологични услуги.

Разширява се и списъка с артикули, които Русия не може да внася от други държави, за да обхване не само продукти с произход от САЩ, но и стоки с американска марка, което означава тези, произведени с американска интелектуална собственост или технология, каза високопоставен служител на търговията пред Ройтерс.

Произведени в САЩ чипове и друга технология са открити в широк набор от руско оборудване, от дронове до радиостанции, ракети и бронирани превозни средства, извадени от бойното поле, твърдят украински официални лица, отбелязва агенцията.

Министерството на търговията заяви, че санкциите са насочени и фиктивни компании в Хонконг за пренасочване на полупроводници към Русия, предприемайки стъпки, които биха засегнали артикули за близо 100 милиона долара  с висок приоритет за Москва, включително чипове.

Санкциите също така са насочени към "тези, които са ангажирани с развитието на бъдещата енергетика, метали и минно производство и експортен капацитет на Русия, укриването и заобикалянето на санкциите и производството на материали, необходими за подкрепа на военните усилия на Русия", посочва от Държавния департамент.

В допълнение към посочването на руски субекти, Държавният департамент също така санкционира китайски компании, доставящи на Русия стоки с двойна употреба, "които запълват критични пропуски в производствения цикъл на отбраната на Русия".

„Днешните действия нанасят удар върху оставащите им пътища за международни материали и оборудване, включително зависимостта им от критични доставки от трети страни“, заяви  финансовият министър Джанет Йелън.

Министерството на финансите също така заяви, че налага санкции на ключови части от руската финансова инфраструктура, включително Московската борса (MOEX), която управлява най-големите публични капиталови пазари в Русия с фиксиран доход, чуждестранна валута и други продукти.

MOEX и свързаните с борсата дъщерни дружества са улеснили избягването на санкции чрез прикриване на самоличността на страните, участващи в такива трансакции, каза високопоставен служител на Министерството на финансите пред репортери. Санкционирайки ги, каза той, САЩ ще наложат по-голяма прозрачност на трансграничните транзакции, което ще направи по-трудно избягването на санкциите.

В изявление на MOEX, публикувано в рамките на един час след американските санкции, се посочва, че новите санкции са наложили незабавно спиране на търговията с долари и евро на водещия финансов пазар.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени