Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската инфлация се върна до целевото ниво от 2% за пръв път от три години насам

Британската годишна инфлация се забави през май до 2,0% от 2,3% през април, връщайки се към целевото ниво на Английската централна банка за пръв път от юли 2021 г. , тъй като негативните икономически ефект от коронавирусната пандемия и от пълномащабната война на Русия в Украйна избледняха. Това показват данни на официалната статистика на страната ONS, потвърждавайки пазарните очаквания.

На месечна база инфлацията през май нарасна за втори пореден месец с 0,3 на сто.

Спадът на инфлацията вероятно ще бъде приветстван както от министър-председателя Риши Сунак, така и от Английската централна банка, но данните идват прекалено късно, за да обърнат съдбата на Сунак и на управляващата консерватори на парламентарните избори следващия месец, или пък да доведе до намаляване на британските лихви от АЦБ на заседанието ѝ този четвъртък, 20-ти юни, отбелязва Ройтерс.

Графика на потребителската инфлация (на годишна база)


Отслабването на инфлацията през май беше водено от забавяне на разходите за ресторанти и хотели (до повишение на цените с 5,8% от 6% през април), за отдих и култура (до 3,9% от 4,4%%) и на цените на храните (до 1,7% от 2,9%). В същото време разходите за жилища и комунални услуги отбелязаха спад на годишна база с 4,8% след понижение с 4,9% през май, както и на цените на мебели, домакинско оборудване и поддръжка (спад с 1,9% след понижение с 1% месец по-рано). Известно укоряване на растежа беше отчетено при транспортните цени, които се повишиха през май с 0,5% след нарастване с 0,1% през април, докато ценовият растеж в сферата на съобщенията достигна 4,1% от 4,0% през предходния месец.

Данните за май показват също така, че има известно отслабване на инфлацията при цените на услугите до 5,7% от 5,9% през април, но при пазарни очаквания за още по-сериозно забавяне до 5,5 на сто. Именно тези данни се следят от АЦБ като индикатор, даващ по-добра картина на средносрочните инфлационни рискове.

Основната инфлация, която изключва променливите цени на храни и енергия, спадна рязко през май до 3,6% от 3,9% през април, достигайки най-ниско ниво от октомври 2021 г., но все още остава над инфлационното целево ниво от 2 на сто.

Днешните данни изглежда няма да променят нагласите на Английската централна банка на заседанието ѝ утре, когато се очаква тя да запази основната си лихва във високото ниво от 5,25%, като участниците на финансовите пазари все още предполагат, че първото намаляване на британските лихви ще бъде факт през септември или октомври.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна