Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EK ще предложи днес дисциплинарни бюджетни мерки срещу Франция и други членки на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия ще предложи в сряда предприемане на дисциплинарни мерки срещу Франция и други страни членки от ЕС заради допускането на прекомерни бюджетни дефицити по време на коронавирусната пандемия, но ще обяви крайни срокове за намаляването им едва през ноември, съобщава Ройтерс и Блумбърг.

Дисциплинарните мерки, известни като процедура при прекомерен дефицит, ще бъдат първият подобен ход, откакто Европейският съюз замрази през 2020 г. своите фискални правила, насочени към предотвратяване на прекомерни дългове.

През 20203 г. Франция имаше бюджетен дефицит в размер на 5,5% от БВП, който се очаква да намалее слабо до 5,3% през тази година. Ограничението за дефицит на ЕС обаче е в размер на 3% от БВП.

Публичният дълг на втората по големина икономика в еврозоната пък беше в размер на 110,6% от БВП през 2023 г., като Европейската комисия очаква той да нарасне до 112,4% тази година и до 113,8% през 2025 г. Лимитът, заложен във фискалните прави на ЕС, обаче е 60% от БВП.

През следващите месеци ще се проведат разговори между Париж и Комисията за това колко бързо да се намалят дефицитът и дългът на Франция.

Тъй като крайно дясната партия "Национален сбор" на Марин льо Пен води в социологическите проучвания за спечелване на предсрочните избори във Франция, насрочени в два тура - на 30 юни и на 7 юли, ЕК ще преговаря с едно силно евроскептично правителство в Париж.

Партията на Льо Пен иска да отмени благоприятните за пазара пенсионни реформи на Еманюел Макрон и да намали възрастта за пенсиониране и цените на енергията, като в същото време да повиши публичните разходи и подкрепи протекционисткия подход на икономическа политика - "Франция на първо място". Финансовите пазари обаче вече са притеснени за публичните финанси на страната след изборите.

Инвеститорите разпродадоха френски активи през миналата седмица поради политическата несигурност, като доходността на френските облигации отбеляза най-големия си седмичен скок от 2011 г. насам. Цените на акциите на френските банки пък се сринаха.

Според Евростат 11 държави от ЕС, включително Франция, са имали бюджетен дефицит над ограничението на ЕС от 3% от БВП през 2023 г.

Това означава, че Франция не е сама в съставянето на така наречения списък с процедури за прекомерен дефицит, който трябва да бъде обявен в сряда. Лице, запознато с въпроса, посочи през Блумбърг, че този списък ще включва също така Италия и още пет държави.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна