Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС се договори за 14-ия пакет от санкции срещу Русия, засягащ за пръв път втечнения газ

Снимка: Алами/Ройтерс

В четвъртък Европейският съюз се договори за нов пакет от санкции срещу Русия заради нахлуването на Москва в Украйна, стремейки се да затегне прилагането на вече съществуващите ограничения чрез разширяване на обхвата на мерките, за да удари приходите на Руската федерация, съобщава Блумбърг.

Постоянните представители на ЕС се споразумяха за "мощен и съществен" пакет от мерки, 14-ти, срещу Кремъл за войната му срещу Украйна, предвиждащ нови целенасочени действия срещу руския газов сектор.

Съюзът се съгласи да наложи за пръв път санкции по отношение на доставките на руски втечнен природен газ (LNG), който няколко държави членки продължават да купуват. Новият набор от санкции забранява на пристанищата на ЕС да препродават руски втечнен природен газ (LNG) след пристигането му и блокира финансирането за планираните от Русия терминали за LNG в Арктика и Балтика. Въпреки това санкциите няма да засегнат по-голямата част от търговията на Русия с LNG с ЕС.

Това беше потвърдено в четвъртък от белгийското председателство на Съвета на ЕС и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Приветствам споразумението за нашия 14-и санкционен пакет срещу Русия. Този солиден пакет допълнително ще лиши Русия от достъп до ключови технологии. Ще лиши Русия от допълнителни енергийни приходи. И ще се справи със сенчестия флот на Путин и сенчестата банкова мрежа в чужбина“, каза фон дер Лейен коментира в социалната медия "X".



Пакетът е резултат от продължителни преговори между постоянните представители на ЕС, които прекараха седмици в дискусии за изключително технически подробности. Одобрението беше отлагано няколко пъти поради резервите, изразени от няколко държави, включително Унгария, която обеща да блокира всякакви санкции, касаещи енергийния сектор.

Мерките са насочени към руския "сенчест флот" от танкери, трансбордиране на втечнен природен газ (LNG), засягайки по този начин за пръв път руския природен газ, както и санкции срещу компании от трети страни, включително Китай, които помагат на Кремъл да заобиколи предишни търговски ограничения.

Според Блумбърг, 14-ият санкционен пакет на ЕС от началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна включва:

- Забрана за трансбордиране на руски втечнен природен газ до трети страни през ЕС, включително забрана за услуги за претоварване, както и за трансфери от кораб на кораб и от кораб до брега. 

Ограничаването на втечнения природен газ обаче не отговаря на пълна забрана за внос, както преди това направи единният блок с въглищата и петрола по море - два от най-големите източници на приходи на Москва. Вместо това, компаниите от ЕС все още ще имат право да купуват руски LNG, но ще им бъде забранено да го реекспортират в други страни, практика, известна като трансбордиране.

- Забрана за предоставяне на инвестиции, услуги и стоки за нови LNG проекти в Русия;

- Санкции срещу дузина кораби, които са част от т. нар. "сенчест флот" на Русия, използвани за заобикаляне на тавана на цените на петрола и други търговски мерки;

- Забрана на фирми от ЕС, работещи извън Русия, да се свързват директно към еквивалентната на международната разплащателна система Swift система на Руската централна банка, известна като SPFS, и забрана на трансакции с регистрирани фирми, използващи системата за заобикаляне на санкциите;

- Забрана на оператори от ЕС да извършват сделки с изброен списък от банки, които позволяват търговия с технологии и стоки, използвани в оръжия или необходими за производството им;

- Ограничаване на търговията с десетки нови копании, включени в санкционния списък, включително компании от Китай, Турция и Индия;

- Ограничения за политически партии, мозъчни тръстове и медийни доставчици да приемат руски източници на финансиране;

- Засилване на надлежните проверка, изисквани от компании от ЕС, чиито стоки все още се придвижват към Русия, често чрез мрежи от посредници, които включват дъщерни дружества и подизпълнители;

- Контрол върху износа на повече химикали, манганови руди, пластмаси, електроника и изкопни машини, които могат да се използват за военни цели, както и ограничения върху вноса на хелий;

- Затягане на мерките относно съществуващите ограничения за въздушен и автомобилен транспорт, както и нов контрол върху регистрациите на руски права върху интелектуална собственост в ЕС и вноса на украински културни ценности, които може да са били ограбени от Русия.

Сега пакетът ще трябва да бъде официално приет от държавите членки на ЕС, преди да влезе в сила, и все още може да се промени по време на този процес, отбелязва Блумбърг.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна