Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо силен ръст на индустриалното производство в Германия през август

Индустриалното производство в Германия нарасна изненадващо силно през август, компенсирайки солидния спад месец по-рано, което е сигнал за известно съживяване на продължаващия да се намира в криза промишлен сектор на водещата европейска икономика, показват данни на федералната статистика Destatis.

Индустриалното производство се повиши през август с 2,9% спрямо юли, когато отчете аналогичен по размер спад, докато прогнозите бяха за доста по-умерено увеличение с 0,8 на сто.

Това е най-солидното нарастване на германското производство от октомври 2021 г., като в негова подкрепа влияние оказа резкият отскок в автомобилната индустрия (производството на моторни превозни средства, ремаркета и полуремаркета) с цели 19,3% спрямо юли, когато отбеляза спад с 8,2 на сто.

Графика на индустриалното производство (на месечна база)


Производството в промишлеността, изключвайки енергетиката и строителството, нарасна с 3,4%, докато производството на капиталови и междинни стоки се повиши съответно с 6,9% и с 0,1%, докато производството на потребителски стоки остана без промяна. Производството на енергия пък се увеличи с 2,3% през август спрямо предходния месец, докато строителната продукция - с 0,3 на сто.

В рамките на последните три месеца до края на август обаче индустриалното производство се сви с 1,3% спрямо предходните три месеца.

Спрямо година по-рано производството в Германия също продължава да се свива, отбелязвайки спад през август с 2,7% след понижение с 5,6% през юли 2024 г.

Въпреки днешните по-солидни от очакваното данни, индустриалният и промишлен сектор в Германия продължава да бъде най-слабото звено на водещата европейска икономика.

Доказателство а това са и вчерашните данни на немската статистика Destatis, според които индустриалните поръчки през август се свиха с цели 5,8% спрямо юли, когато нараснаха с 3,9%.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна