Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин и Нарендра Моди обсъждат войната в Украйна с Путин, БРИКС обмисля разширяване

Нарендра Моди, Владимир Путин и Си Цзинпин на срещата на БРИКС в Казан, 23 октомври 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският лидер Си Цзинпин, индийският премиер Нарендра Моди и други лидери на страни от БРИКС обсъдиха войната в Украйна с руския президент Владимир Путин, който председателства среща на организацията с цел да покаже на Запада, че опитите за изолация на Русия са се провалили, предаде Ройтерс.

БРИКС, идея в "Голдман Сакс" отпреди две десетилетия за описание на растящото икономическо влияние на Китай и други големи развиващи се пазари, днес е организация, на която се пада 45% от световното население и 35% от глобалната икономика.

Но дори и сред членовете на организацията има различия и притеснения как разширяването на БРИКС може да стане бързо и в същото време да се запазят някои представи за геополитически цели и да се постигнат някои реални икономически резултати.

Путин, чиято администрация отхвърля обвинения във военни престъпления като политически, откри срещата днес, заявявайки, че над 30 държави са изразили интерес от присъединяване към БРИКС, но е важно да има баланс при всяко разширяване.

"Ще бъде погрешно да се игнорира безпрецедентният интерес на страните от Глобалния юг и изток от засилване на контактите с БРИКС", заяви Путин пред лидерите на страните от организацията в Казан, руски град на брега на р. Волга.


"В същото време е важно да запазим баланс и да предотвратим спад в ефективността на БРИКС", каза той, допълвайки, че организацията ще обсъди и острите регионални конфликти, имайки предвид Близкия изток и Украйна.

Акронимът БРИК е съставен през 2001 г. от тогавашния главен икономист на "Голдман Сакс" Джим О'Нийл в изследователски документ, които подчертава мащабния потенциал за ръст на Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Русия, Индия и Китай започват по-официални срещи, след което към тях с е присъединяват и Бразилия, и Южна Африка в БРИКС, а впоследствие и Египет, Етиопия, Иран, ОАЕ. Саудитска Арабия все още не е официален член.

Над 20 лидери участват в настоящата среща в Казан.

Външнополитическият съветник на Путин Юрий Ушаков заяви, че бъдещо разширяване на групата трябва да вземе предвид определени критерии и че е съгласуван списък от 13 държави - потенциални бъдещи членки.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна