Разочарование на европейските борси от решението на ЯЦБ да не намали японските лихви

Европейските фондови борси се понижават с над 1%, тъй като инвеститорите реагират негативно на изненадващото решение на Японската централна банка да не предприеме допълнителни стимулиращи парични и лихвени политики след края на днешното заседание. Серията слаби финансови резултати на редица водещи европейски компании и най-вече на няколко от големите испански банки, оказват допълнителен натиск от продажби на акции през днешната търговия на стария континент.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,1%, заличавайки слабите печалби, регистрирани от началото на седмицата, като индексът е на път да приключи днешната търговия в най-ниско ниво от 15-и април. В началото на търговията индексът дори падна с около 1,5% като първа реакция на шокиралото инвеститорите от цял свят решение на ЯЦБ да се въздържи от понижение на депозитната сила лихва, оставяйки я на негативна територия от -0,1%, като преди самото заседание се предполагаше, че банката може да въведе отрицателна лихва и по програмите си за отпускане на кредити на финансовите институции.

На този етап инвеститорите сякаш игнорират вчерашното очаквано запазване без промяна на основната лихва на Фед на САЩ в диапазона между 0,25% и 0,5% и липсата на индикации от страна на американските централни банкери, че те могат да вдигнат лихвените ставки на следващото заседание през юни. Днешното проучване на Европейската комисия, показващо по-силно от очакваното подобрение на икономическото доверие в еврозоната и в целия ЕС през април също не допринася за подновяване на риск-апетита на европейските пазари на акции.

Немският фондов индекс DAX се понижава с 1,28% въпреки поредни силни данни за трудовия пазар в Германия и за задържане на нивото на безработица за пореден месец в 25-годишно дъно от 6,2 процентни пункта.

Акциите на немския застраховател Munich Re падат с около 5%, след като компанията предупреди, че трусовете на финансовите пазари от началото на годината ще навредят на нейните печалби през първото тримесечие.

В същото време акциите на "Дойче банк" нарастват с 2%, въпреки че най-голямата немска кредитна институция отчете спад с 58% на нетната си печалба през първото тримесечие до 235 млн. евро, но при прогнози на анализатори и икономисти за нетни загуби в размер на около 249 млн. евро.

Основният индекс на борсата в Париж CAC40 губи 1,4% от стойността си, като най-солиден спад от около 6% бележат акциите на френската самолетостроителна компания Airbus, след понижение на нейната нетна печалба в началото на годината с 50 на сто. В същото време компанията предупреди, че цялата 2016-а година ще бъде доста предизвикателна за нейния бизнес.

Индекс FTSE100 се понижава с 1,07%, повлиян негативно както от днешното решение на ЯЦБ, така и от спад с 2,25% на акциите на Lloyds Banking Group PLC, след като голямата британска банка отчете понижение с 44% на нетната си печалба през първото тримесечие.

Най-солиден спад бележи борсата в Мадрид, като индексът Ibex-35 се понижава с цели 2,14% след доста слаби финансови отчети на водещи испански банки. Акциите BBVA SA се сриват с 8,47%, тъй като най-голямата банкова институция в страната отчете спад с 54% на нетните си печалби през първите три месеца на годината. Нетната печалба и на друга испанска кредитна институция - CaixaBank SA също отбеляза солидно понижение с 27% и това доведе до спад на нейните акции с 3,09%.

Фючърсите на американските фондови индекси също се намират на "червена територия", което предполага негативен старт и на търговията на Уолстрийт. Фючърсите на индекса DJIA се понижават с 0,85%, на широкия индекс S&P500 - с 0,78% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,44%.

Вниманието на инвеститорите от двете страни на Океана се насочва към важните предварителни оценки за растежа на американската икономика през първото тримесечие на годината (от 15:30 ч.). Средните прогнози на финансовите пазари са за забавяне на растежа на БВП на САЩ на годишна база до 0,7% от 1,4% в края на 2015-а година. По същото време (от 15:30ч.) ще бъдат оповестени и редовните седмични данни за молбите за помощи при безработица, а малко поред това (от 15:00ч.) немската статистика Destatis ще обяви предварителни данни за инфлацията в Германия през април. По-рано днес бяха оповестени слаби данните за инфлацията в шестте основни региона на Германия, които предполагат, че немската хармонизирана инфлация през април вероятно отново ще се върне към нивото на стагнация (0,0% на годишна база).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27