Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Борисов: Меглена Кунева няма да запази комисарския си пост

Меглена Кунева няма да запази комисарския си пост, защото е виждала, че политиката на тройната коалиция е пагубна за България, но е мълчала. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, като добави, че следващият еврокомисар ще е от ГЕРБ, и че името ще бъде обявено в първите дни на октомври.
Премиерът заяви, че не дава лоша оценка на Меглена Кунева. По думите му тя е била добър комисар и е изпълнила мисията си в Брюксел. Тя обаче няма да остане на този пост заради това, че е премълчала колко опасна е била политиката на тройната коалиция, обяви Борисов.
Бойко Борисов: Нейният основен недостатък е, че когато виждаше, когато в Брюксел е знаела със сигурност, че правителството на тройната коалиция е пагубно за България тя си мълчеше.

Премиерът потвърди, че смята да предложи на Меглена Кунева да продължи да работи за България, като явно според него оттук нататък това ще трябва да е в полето на дипломацията.
Бойко Борисов: Г-жа Кунева има качества, които... В България има много постове, като се започне от посланически и се стигне до какви ли не представителства на България в Еврокомисията в други държави.
Новият български еврокомисар ще е от ГЕРБ, каза премиерът, и даде да се разбере, че ще е жена. Ще взема решение, което ще е най-доброто за България, подчерта Борисов. Той каза още, че ще обяви официално името след 2 октомври, когато започне процедурата по номинациите. Дотогава според Борисов няма да е коректно да огласи име, но то отдавна се знае и той няма колебания по въпроса.

Външният министър Румяна Желева, която седеше до Борисов и сега, по време на тази пресконференция, е единственият, неофициално лансиран от средите на ГЕРБ кандидат. Запитан дали от европейските институции е имало опити за натиск или лобиране Меглена Кунева да бъде запазена на поста, министър-председателят категорично отрече. Също толкова категорично той даде положителен отговор на въпроса дали ще очаква от своя бъдещ комисар от ГЕРБ да не мълчи, ако правителството му допусне нередности.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна