Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Димов: ВСС ще направи сериозен анализ на своята дейност

Още следващия месец ВСС ще направи сериозен анализ на своята дейност. Специално внимание Съветът ще обърне и на изпълнението на съдебната реформа. Това каза за „Хоризонт” членът на ВСС Иван Димов.
Иван Димов: Ние сме подготвили нова Наредба за атестирането. Организирали сме едно публично обсъждане в началото на месец октомври с представители включително на неправителствените организации, за да може да обсъдим най-добрия механизъм по отношение на кадруването в системата. Част от промените са свързани със законодателната уредба на принципите, върху които почива това кадруване. Ще се обърнем към законодателя с идеи за промяна и в тази посока. Ние започваме проверки по отношение на спазването на принципа за случайно разпределение на делата във всеки един ... на съдебната власт, което е много важно, както и на факта дали се публикуват всички актове на всеки орган на съдебната власт на неговата интернет страница.

По повод обвиненията, че приятелски кръгове кадруват в системата, Иван Димов заяви, че всяка безпринципна атака към дейността на ВСС не е в интерес на системата и спирането на назначенията във ВСС би означавало спиране на работата.
Иван Димов: Минали са над 150 назначения и останаха основно назначенията, които касаят районно ниво, това са Районен съд, районни прокуратури. Една част от тях са променени. Има и административни ръководители, които останаха, имаха право на още един мандат и бяха още веднъж назначени за нов 5-годишен период от време.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна