Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството предвижда 15% съкращение в държавната администрация

Правителството предвижда 15% съкращение в държавната администрация. Това е част от пакета антикризисни мерки, одобрени от кабинета, съобщи заместник-министърът на финансите Ана Михайлова.

Сред мерките са създаване на нови работни места, подобряване на бизнес средата, развитието на сектор "Информационни технологии" и увеличаване на събираемостта от ДДС.

От началото на следващата година ще има още един етап в оптимизация в администрацията, съобщи Михайлова. Тя съобщи, че финансовото министерство вече е направило съкращение от 14% в структурата си.

Ана Михайлова: "В момента работим по изготвяне на доклад и пълен анализ на административните структури и на този етап, макар и трудно, можем да постигнем 15% оптимизация на заетите в държавната администрация, което директно означава спестяване на пари на данъкоплатците."

Правителството предвижда да намали осигурителната тежест с 5% в рамките на мандата, съобщи още Михайлова. "През 2010 г. започва това намаление, когато с 2% ще бъде намалена социално-осигурителната тежест и във всяка от следващите години с още по 1%. Тази мярка, намаляването на осигурителната тежест, все пак индиректно ще доведе до повече приходи в бюджета от разкриване на нови работни места, излизане на светло на част от сивия сектор."
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна