Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Кукушева: Искаме Агенция за храните до края на годината

Очаква се до края на годината да бъде изградена Агенцията за храните, съобщи пред БНР председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева. По думите й тази агенция е необходима за да се гарантира качеството на храните. От федерацията огласиха конкретни предложение за борба със сивия сектор в пазарът на хляб.

"Това, което предлага Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, е да има минимална защитна цена на хляба, за да може бизнесът да излезе на светло. Към момента, с днешната цена на суровини, на енергийни източници, на транспортни разходи, на човешки ресурси, един килограм хляб би трябвало да струва 1,20 лева. В този 1,20 лева има две стотинки печалба във всяка бройка хляб за производителя, върху които две стотинки той плаща своя данък печалба.

Ние, членовете на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, а това са над 500 малки фирми от цяла България, ще вградим в етикета на своите производни една запазена марка, която гарантира качество и безопасност на изделията и гарантират, че е произведена на светло
," ангажира се Кукушева.

Фирмите, които предлагат 700 грама хляб за 35 стотинки, се издържат от потребителите и са следствие от липсата на контрол, правосъдна система и вътрешен ред. Ниската цена означава лошо здравеопазване и висока корупция, каза още председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Марияна Кукушева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна