Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и "Атака" искат да се закрие Бюрото за контрол на СРС

Парламентарните групи на ГЕРБ и „Атака” предложиха да бъде закрито Бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства. 

Парламентарната група на Коалиция за България обяви, че няма да подкрепи предложението.

Според вносителите на промяната контролът върху СРС-тата трябва да се осъществява от независим орган и предложението е да се създаде парламентарна подкомисия, която да реализира този контрол. Той ще се осъществява от Народното събрание, а не от изпълнителната власт, бе категоричен депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова. 

"Идеята ни е твърдо на паритетен принцип по един представител от всяка парламентарна група. Това касае промяна в правилника в рамките. До края на седмицата или в началото на следващата седмица ще бъдат внесени предложения за промяна на правилника в тази посока, включително за изработване на правила за дейността на тази комисия," посочи Фидосова. 

Народният представител от БСП Ангел Найденов заяви, че се прави достатъчно прозрачен опит на мнозинството да наложи политически контрол върху един специализиран орган, какъвто е Бюрото за контрол върху СРС, който при всички случаи трябва да бъде независим и освободен от политически натиск и политическо обвързване по начина, по който се да го направи мнозинството. По думите му това е една тенденция на промяна на мандата и съответно на независимостта.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна