Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Първанов: Необходим е нов модел на финансиране на висшето образование

Кризата на може да бъде аргумент за съкращаване на разходите по образование и наука. Това каза в приветственото си слово при откриването на новата учебна година в Алма Матер президентът Георги Първанов.

По думите му средствата за образование не трябва да бъдат разглеждани като разходи, а като инвестиции. Според президента е необходим нов модел за финансиране на висшето образование и разумно преструктуриране на системата.

Ректорът на Су „Св.Климент Охридски” проф.Иван Илчев посочи пред БНР приоритетните промени в образованието.

"Една от спешните промени е да се премахне уравниловката във финансирането на висшето образование. Трябва да се набляга на качеството в образованието. Университетите, висшите училища трябва да имат система от критерии, съгласно които да кандидатстват за финансиране и тези, които осигуряват по-качествено образование на студентите, което респективно означава да осигуряват по-качествени хора за българското общество, би следвало да получават едно по-добро финансиране – не за да получават професорите и доцентите по-високи заплати, но за да имат възможност да обучават студентите по истински, съвременен начин, със съвременна апаратура, в съвременно оборудвани аудитории," изтъкна проф. Илчев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна