Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 50 хиляди са случаите на инсулт у нас през миналата година

Наши и чужди специалисти ще обсъждат днес и утре новите методи за лечение на инсулт. Около 50 хиляди са случаите през миналата година, като 85 на сто от тях са исхемичните инсулти.

Единственият ефикасен метод за спиране на развитието на болестта - тромболизата, у нас се прилага изключително рядко, стана ясно от интервюто за "Хоризонт" на проф. Екатерина Титянова, ръководител на Клиниката по функционална диагностика на нервната система във Военно-медицинската академия.

"Тромболизата в България се прилага от 2005 г. От същата година датира и клинична пътека. За периода от 2005 до 2009 г. обаче за цяла България са проведени едва около 150 венозни тромболизи, което е значително под приетият минимум от 1% годишно, а интерартериални тромболизи, т.е. прилагането на медикамента директно в артериите, са изключително редки и за страната те са под 10 боря. Здравните заведения в България, които са акредитирани за това лечение и имат договор с НЗОК, са едва 34 на брой или малко под 105 от заведенията за болничната помощ. Това са предимно университетските, областните и някои големи общински болници. При това едва в 1/3 от тези болници са реализирани тромболизи", посочи професор Титянова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна