Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психологическа пригодност - условие за кандидатстване за професионален военен

Психологическа пригодност е едно от новите условия за кандидатстване за професионален военен. Това се предлага с промените на Закона за отбраната, обявени днес.

Постоянен секретар към министерството ще има право да повишава и понижава в ранг, назначава и освобождава цивилни служители. Той ще отговаря и за подготовката и провеждането на обществените поръчки за доставка на оборудване. По този начин ще се ограничи влиянието на министъра на отбраната при решаването за договорите, посочи преди дни Николай Младенов.

Според предложенията ще утвърди и проекти за модернизация, когато стойността на всеки от тях не надвишава 20 милиона лева. Министерският съвет ще отговаря за сделки до 100 милиона лева, а Народното събрание за сделки над 100 милиона лева. Законът предлага и по-ниска възраст за пенсиониране на военните. 45 вместо 49 години ще е тя за войниците и матросите, генералите ще се пенсионират на 58 години. Това са първите предложения за промени в закона за отбраната, след като той беше приет от предишното мнозинство през пролетта на тази година. Част от промените са свързани с политиката на прозрачност, обявени от военното министерство.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени