Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова антикризисна мярка на трудовия пазар ще действа през 2010 г.

Нова антикризисна мярка на трудовия пазар ще действа през 2010 г. Социалният министър Тотю Младенов обяви, че безработните, включени в програми за квалификация и преквалификация, ще получават обезщетения за безработица три месеца по-дълго.

Тотю Младенов: Това е кратковременна мярка в състояние на криза и аз мисля, че по този начин ще дадем един по-голям шанс на хората, които са останали без работа, чрез обучението и чрез по-дълго получаване на обезщетение при безработица да имат по-добър шанс на пазара на труда.

За обезщетение на хората без работа догодина ще бъдат заделени два пъти повече пари – 200 млн. лв. Осигуровката за безработица няма да се увеличава въпреки дефицита. Според министър Тотю Младенов от намаляването на осигуровката за пенсия с 2% в бизнеса ще останат 400 млн. лв. Ако парите не се използват за запазване на работни места, може да се стигне до увеличаване на осигуровките.

Тотю Младенов: Това недоверие, което има към тях, че през годините не са използвали разумно средствата на базата на това, че държавата им е намаляла непрекъснато осигурителната вноска, трябва да направят всичко възможно да променят това мнение за себе си, защото ако ние установим, че тази мярка не води до ефективен резултат, аз много се опасявам, че през 2011 г. може да се мине към драстично увеличаване на осигурителната вноска.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна