Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дамян Лазаров описва мерките на КЗП в туризма в специално интервю за БНР

Кръстина Иванова

Какво показаха направените от комисията за защита на потребителите проверки, колко са те, какви са нарушенията, които са установили инспекторите и какви са съответно наложените санкции?

Извършили сме 1653 инспекции до края на месец септември на територията на българското Черноморие. В тези 1653 обекта, които сме проверили сме приложили нашите компетенции по Закона за защита на потребителите и основно по Закона за туризма, тъй като те са били предимно туристически обекти в тази справка. Съставени са 320 акта за административни нарушения, наложени са и административните мерки временно затваряне на туристически обект в 54 случая.

По време на тези проверки, в средствата за подслон и местата за настаняване сме констатирали, че цените на нощувките и други предлагани услуги не са обявени на видно място на рецепцията и във всяка стая. Също така представяне на туристически услуги в некатегоризирани туристически обекти, където са наложили административната мярка временно затваряне на туристическия обект и предоставяне на туристически услуги, които не отговарят на изискванията на определената категория. В заведенията за хранене и развлечение сме констатирали, че някои от тях функционират, без да имат временно издадено или постоянно удостоверение за категоризация, липса са лист меню и "гард меню" с обявени цени и грамажи и на трето място при тях, същото, както и при легловата база, предоставените услуги не отговарят на определената категория на обекта.

При туристическите оператори и туристическите агенти сме констатирали липса на задължителни реквизити и сключените с потребителите договори за организираните пътувания, липса на реквизити и задължителни с предоставянето на информацията, писмена, която трябва да получи пътника, преди да стане турист и туроператорът и турагентът сключват договори с нерегистрирани туристически оператори и туристически агенти. Някои от тях предлагат дейността без съответната регистрация. Плажовете - проверките завършиха с две основни констатации - предоставяне на туристически услуги в некатегоризирани обекти и без открита процедура или временно удостоверение за категоризация, непредоставяне на контролни органи и необходимата информация и документи за завършване на съответните проверки.

Тези цифри, които споменахте, ако ги съотнесем към миналата година по-малко, или повече са нарушенията, извършени от туроператорите, от собствениците на хотели и заведения за хранене?

Ако ги срвним с резултатите от предходната година, ще направим следния извод - актовете са относително два пъти по-малко, административните мерки за временно затваряне на туристически обект са близо 4 пъти, за сравнение миналата година са наложени 200 обекта, т.е. върху над 200 обекта е приложена мярката. Като цяло можем да направим извода, че в сравнение с предходния период, нарушенията са по-малко, но все пак съществува желанието и наличието на такива, желанието на търговците да извършват и наличие на такива на пазара.

Като казахте туроператори и туристически фирми, миналата година имаше, вярно, единични случаи от такива пътувания, където туристите останаха без хотел, провалиха се пътуванията, има ли тази година такива случаи?

В крайните дни на пролетта имаше няколко такива случая, при които се наложи намесата на органите, използвахме и медиите да информираме за степента на риск, ако някой не се откаже от съответния пакет. Мисля, че това беше необходимото и достатъчното условие потребителите да вземат решението сами и съответно да си носят отговорността, тези които пожелаха да тръгнат при съответно по-високата степен на риск.

Има ли подадени жалби от туристи в Комисията за защита на потребителите във връзка с лошото кочество на услугите извън тези проверки, които вие сте направили и колко са те?

Да, това е част от системата на организация на контрола, възможността да се приемат такива жалби, а ние в летния сезон увеличихме тази възможност и чрез откриването на нашите временни приемни и това е една от причините, според мен, нарушенията да имат по-малка тежест на територията на Черноморието в сравнение с предходната, тъй като, аз казах, че и някои търговци са опитали, са имали желание да извършват, но когато вече има активност и от страна на тези, които трябва да бъдат измамени, или се опитват да попаднат в групата на измамените вследствие действията на търговците и те не стоян безучастни и безмълвни, спазвайки съответните възможности за комуникация с контролния орган, бързата и светкавична, бих казал, намеса и реакция на контролния органа, показва на нарушителя, че всеки един такъв опит завършва безславно за него и с икономическа травма, т.е. икономическите санкции на базата на нашите правомощия. Това е една от причините още в зародиша, така, да се опитваме да преустановяваме тези мераци на търговците да нарушават, а в приемните, мога да ви обобща за северното и за южното черноморие така, които сме получили от потребителите.

На север са се оплаквали за това, че не се издават документи за чадърите и шезлонгите, които ползват на плажа, недобри условия, много лоши в някои хотели, и различни цени в менюто и при заплащането на сметката, разминаването между това, което се обявява и това което накрая се заплаща. Някои битовни потребители са видяли, чрез личните документи за категоризация, където са направили отказ за ползване на съответната туристическа услуга, липса на ценоразпис в заведения за хранене и развлечение, необявени грамажи, некоректно обявяване на цените на паркинга.

В южното черноморие са поставени малко по-различни проблеми, някои от тях се препокриват, на плажа няма свободна зона без чадъри, липсват документи за категоризация, висок шум от заведения за хранене и развлечение, неиздаване на платежен документ, лоша хигиена според потребителите в средствата за подслон, липса на ценоразпис за предлагани асортименти и услуги, различни цени на етикети при заплащане на касата, висок шум пак в различните периоди от време са информирали за това нещо.

Какви са размерите на санкциите, които се налагат. Знам, че за всяко едно нарушение има различна санкция, но все пак, горе-долу, в какви параметри варират?

Ами санкции, достигат до 30 хиляди лева, според мене това е една висока санкция, която има и възпиращ ефект. Не трябва да забравяме, че освен тези високи санкции, имаме възможност да налагаме и административната мярка временно затваряне на туристическия обект и там където има некоректно действие от страна на търговците, прилагаме и забрана за тези действия. Тогава, когато те подават невярна информация, която променя поведението на средния потребител, или би могло да го промени при условие, че той я получи тази информация, тя е невярна и подвеждаща, или пък от страна на търговеца, когато има действия извън обичайните, като упражнява своята професия, което може също да промени поведението на потребителя, и то така да го промени, че икономически потребителят да претърпи загуба.

Предстои ни зимния сезон, ще правите ли проверки и в зимните курорти както беше в летните?

Отговорът еднозначно е да, преповтарящ се както и в предходни години, но организацията на контролната дейност ще бъде малко по-различна по няколко причини. Преди всичко търговците не трябва да свикват с една и съща организация и да се адаптират във всеки момент, да знаят кога ние ще отидем, какво ще правиме при тях, това е едната причина. Втората причина е, че състоянието на пазара е малко по-различна от предходните години не само от гледна точка на предлаганите услуги, а и от гледна точка на поведението на самите потребители, тука не трябва да омаловажаваме, трябва да го отчетеме силно факта, че медите наистина са един, така, съпричастник в организацията по доброто представяне на действията на търговците, когато те са такива, и когато имаме търговци, които не желаят да спазват нормативната база, знаеме и виждаме, че медиите са нетърпими срещу такива случаи. А пък когато една общественост е информирана за едни такива некоректни действия , мисля, че това е най-голямото наказание, потребителят да направи отказ да ползва съответните услуги от търговеца.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени