Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отказът на САЩ от ПРО в Източна Европа не се дължи на руската съпротива

\n

Отказът на САЩ от противоракетния щит в Източна Европа не се дължи на руската съпротива, заяви днес американският президент Барак Обама. "Руснаците не определят къде ще е отбранителната ни система", каза Обама в интервю за Си Би Ес.

\n

Това е първото изявление на Обама по тази тема, след като в четвъртък САЩ обявиха, че се отказват от плана на Буш за разполагане на елементи от американската система за противоракетна отбрана в Полша и Чехия. Според Русия този план заплашваше националната й сигурност и САЩ така и не успяха да я разубедят.

\n

\n

Американското правителство ще се насочи към друга програма, свързана със създаването на мрежа от сензори и прехващачи, разположени по море, на суша или във въздуха. Обама изтъкна, че новата система е съобразена с най-пряката опасност за сигурността на американските войски и на съюзниците на САЩ в Европа, която идва от Иран.

\n

\n

"Русия винаги се е държала параноично по въпроса за антиракетния щит в Източна Европа. Джордж Буш обаче беше прав - това не бе заплаха за Москва, както няма да бъде заплаха и новата програма", подчерта днес Обама.

\n

"Ако промяната в плановете ни има за страничен ефект това, че Русия започне да се държи не толкова параноично и покаже по-голяма готовност за съвместна работа срещу заплахи като балистичните ракети или ядрената програма на Иран, то това би било бонус", допълни американският президент.

\n

\n

В отговор на американските действия вчера Русия потвърди, че се отказва от разполагането на ракети "Искандер" в Калининград. Вашингтон разчита на помощта на Москва, за да засили натиска върху Техеран да се откаже от ядрената си програма.

\n

Асошиейтед прес

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна