Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандалът заради шатрата на Кадафи може да се пренесе в съда

Скандалът заради шатрата на Муамар Кадафи в нюйоркското предградие Бедфорд може да се пренесе в съда. Известният с ексцентричността си либийски лидер, който
обикновено разпъва бедуинска шатра при пребиваванията си в чужбина, пристигна в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, където днес се очаква да държи реч.

След като не му позволено да стори това в нюйоркския Сентрал парк, както и в Ню Джърси, бе съобщено, че шатрата ще бъде разпъната в имот в Бедфорд, принадлежащ на магната Доналд Тръмп. Разпъването на шатрата бе временно спряно обаче от местните власти в Бедфорд.

Прокурорът на Бедфорд Джоел Сакс заплаши, че ако не бъдат предприети действия за премахване на шатрата, властите ще използват принудителни мерки. По неговите думи може да започне наказателен процес за нарушаване на местното законодателство.

Градът може да "поиска съдебна заповед за премахването на шатрата и отстраняванео на живущите в нея", каза Сакс. Той не уточни срещу кого би било насочено евентуалното дело.

Строителен инспектор посети днес терена на Тръмп, където вече се издига част от шатрата, монтирани са и сателитни чинии. Инспекторът нареди прекратяване на работите.

Представители на Организацията на Тръмп заявиха, че Кадафи няма да пребивава на терена и че строителният магнат не давал под наем собствеността си на либийския лидер. Част от терена обаче е предоставена за временно ползване на близкоизточни партньори, които може да имат отношения с Кадафи, казаха от организацията.

Автомобилният кортеж на Кадафи пристигна пред сградата на либийската мисия при ООН в Манхатън, която се намира на няколко пресечки от централата на световната организация. Десетки полицаи и служители на Сикрет сървиз отцепиха района.

Близо до сградата привърженици на либийския лидер организираха митинг, скандирайки пролибийски лозунги и държейки портрети на Кадафи.

Лидерът на джамахирията вероятно ще бъде посрещнат и с протести заради освобождаването от затвора в Шотландия на атентатора от Локърби Абдел Басет Али ал Меграхи.

Асошиейтед прес, БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени