Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран изгражда втори завод за обогатяване на уран

\n

Иран е уведомил Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), че изгражда втори завод за обогатяване на уран, заяви говорител на МААЕ, цитиран от Франс прес. Ислямската република е съобщила това тази седмица в писмо до генералния директор на агенцията, след като разбрала, че западното разузнаване знае за проекта, предаде ДПА, позовавайки се на дипломати във Виена.

\n

Досега се знаеше, че Иран има един завод за обогатяване на уран - в Натанз, който е под ежедневно наблюдение на инспекторите на МААЕ. На Иран са наложени санкции заради отказа му да прекрати обогяването на уран. Техеран не е успял досега да разсее опасенията, че ядрената му дейност цели създаване на атомна бомба. Той уверява, че ядрената му програма е изключително за мирни нужди - за производство на електричество.

\n

Вторият завод е разположен край град Кум, южно от Техеран и е достатъчно голям, за да побере 3000 центрофуги, заявил дипломат, запознат с разузнавателните сведения по въпроса. "Това количество центрофуги е необходимо за направа на материал за една бомба на година, но не е достатъчно за ядрен реактор", уточнил източникът.

\n

В писмото на Техеран до МААЕ не се съдържала информация за местоположението на новия завод, нито докъде е стигнал проектът. Но според цитирания от ДПА дипломат изглежда в завода не е инсталирано техническо оборудване и няма вероятност той да започне да функционира до края на годината.

\n

Според регламента на МААЕ Техеран е длъжен да информира агенцията за подобни проекти веднага след вземане на решение за строителството, отбелязва агенцията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна