Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

83 души са били арестувани на протести в Питсбърг

Снимка: Ройтерс
\n

Осемдесет и трима души са били арестувани на протести и други прояви в Питсбърг по време на провелата се в американския град среща на върха на Г-20, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на местните власти.

\n

Демонстрантите са нанесли щети в размер на около 50 хиляди долара. Мъж, който счупил стъклата на банка в Питсбърг, сам е причинил щети за 20 хиляди долара.

\n

През втория, последен ден от срещата на Г-20 в петък е бил задържан един-единствен човек. Около 4 хиляди души се включиха в мирно шествие срещу форума.

\n

Активисти се заканиха да продължат да заклеймяват капитализма, независимо дали управлението на световната икономика ще е в ръцете на Г-8 или на Г-20, предаде Ройтерс.

\n

Американският президент Барак Обама заяви от своя страна, че е принципно несъгласен с демонстрантите срещу срещата на върха на Г-20, според които капитализмът и свободният пазар са източник на всички проблеми, предаде Асошиейтед прес.

\n

Демонстрантите трябва да осъзнаят, че световните лидери се опитват да моделират една глобална икономика, която помага на бедните хора, подчерта той на пресконференция след края на форума. Обама обърна внимание, че протестите срещу предишната среща на високо равнище на групата - през април тази година в Лондон, са събрали стотици хиляди хора, докато в Питсбърг са дошли много по-малко.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна