Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел започва коалиционни преговори със свободните демократи следващата седмица

\n

Християндемократите ще започнат коалиционни преговори със свободните демократи следващата седмица, заяви германският канцлер Ангела Меркел. Според официалните резултати от вчерашните избори консервативният блок Християндемократически съюз/ Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) на Меркел печели парламентарните избори и може да състави десноцентристка управляваща коалиция със Свободната демократическа партия - либерали (СвДПЛ).

\n

Днес Меркел се срещна с високопоставени партийни членове. Очаква се по-късно да се срещне и с лидера на СвДПЛ Гуидо Вестервеле.

\n

Първите разговори вероятно няма да засягат политически теми, но свободните демократи вече заявиха, че ще бъдат твърди в преговорите по различни въпроси, включително за данъците.

\n

Генералният секретар на СвДПЛ Дирк Нибел повтори позицията на партията си за данъците. "Имахме едно единствено условие по време на кампанията: имаме нужда от истинска структурна данъчна реформа, опростяване и облекчаване на данъчната система", каза Нибел. ХДС има по-скромни предложения за данъчна реформа, предвиждащи минимални намаления за данъкоплатците. Меркел се надява новото коалиционно правителство да бъде съставено до края на октомври. "Коалиционното споразумение трябва да е готово най-късно до месец", заяви генералният секретар на ХДС Роналд Пофала.

\n

Коалиционните преговори ще трябва да очертаят общата правителствена стратегия между ХДС, която акцентира върху социалния аспект на германската пазарна икономика, и СвДПЛ, която е ориентирана към свободния пазар. Двете партии ще трябва да си разпределят министерските кресла. Вестервеле вероятно стане вицеканцлер и външен министър. "Първо ще говорим за съдържанието и чак след това за разпределението на министерствата", каза Нибел.

\n

ХДС спечели 33,8 процента от гласовете на парламентарните избори, вторият най-нисък резултат в историята й. Триумфалният възход на СвДПЛ до 14,6 на сто от вота позволява на двете партии да образуват парламентарно мнозинство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна