Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реджеп Ердоган официално откри Десетият международен транспортен форум в Истанбул

\n

\n Нихал Йозерган - кор. на БНР в Истанбул\n
\n
В Истанбул премиерът Реджеп Ердоган официално откри 10-ят международен транспортен форум, на който участва и българският министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков - първа визита на български министър от кабинета „Борисов” в южната ни съседка. До 1 октомври министри и политически представители от повече от 20 страни на света ще обсъдят новите стратегии и актуалните проблеми и перспективи в развитието на транспорта и съобщенията през идните десетилетия.

Министри и делегати от повече от 20 страни от Европа, Азия и Африка се срещнаха на 10-я транспортен форум на Босфора под мотото „ Цел 2023”. Набелязаната дата съвпада с отбелязването на 100-годишния юбилей от създаването на Република Турция, беше подчертано в словото на премиера Ердоган. Той съобщи, че за този четвърт век в страната му, която е мост между континенти и цивилизации, се планира да бъдат инвестирани близо 350 млрд. долара в местни и международни стратегически сухопътни, железопътни и морски проекти, които ще издигнат благоденствието на целия регион.

Турският министър-председател подчерта и необходимостта от построяването на 3-ти мост на Босфора и още няколко летища в Истанбул. Очаква се строежът на подводният тунел „Мармарай”, който ще свързва Европа и Азия само за 4 мин.да приключи до 1-2 години. Ердоган не пропусна да разкритикува остро противниците на европерспективата на Турция, като ги обвини в неадекватна за приоритетите на 21-и век визия.

\n

По-късно тази вечер в рамките на двустранните си разговори министър Цветков ще обсъди съвместните инфраструктурни проекти и възможностите за засилване на сътрудничеството между България и Турция на среща с домакина Бинали Йълдъръм - това съобщиха пред БНР източници от мисията ни в Истанбул.

\n

Форумът, който се провежда в новия конгресен център на Златния рог ще продължи до 1 октомври. А 10-то издание се отличава с това, че е първото в този формат на международно ниво.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна