Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрените отношения между НАТО и Русия могат да бъдат от полза за балтийските държави

Подобрените отношения между НАТО и Русия могат да бъдат от полза за балтийските държави, заяви в реч във Вилнюския университет генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен. Литва, Латвия и Естония традиционно се отнасят с недоверие към огромната си съседка.

Те се присъединиха към НАТО преди пет години, което, наред с включването им в състава на Европейския съюз, увенча стремежа им към близки отношения със Запада, след като през 1991 г. се освободиха от 50-годишното съветско господство.

"Много добре разбирам опасенията на балтийските държави, но мисля, че затоплянето на отношенията между НАТО и Русия ще подобри цялостно сигурността в Европа, а също така ще бъде от полза и за балтийските държави, ако успеем да успокоим напрежението", заяви Расмусен.

Тази седмица бившият премиер на Дания обиколи Естония, Латвия и Литва, за да ги увери в подкрепата на НАТО, но и да им обясни, че Алиансът се нуждае от подкрепата на Русия, особено по отношение на Афганистан. "Надявам се, че Русия може да признае, че НАТО не е заплаха за нея", каза той.

Отношенията между балтийските държави и Русия преминаваха от периоди на напрежение към опити за създаване на възможно най-добрата работна среда без излишно сближаване.

Те подкрепиха решително Грузия в кратката й война с Русия миналия август, след което поискаха от НАТО да разработи план за тяхната отбрана в случай на нападение. Те също така искат алиансът да продължи патрулната си мисия в тяхното въздушно пространство и след 2014 година.

Ройтерс, БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна