Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Раева: Готвя нов ансамбъл, целта ни е Лондон

След световното в Мие близначките Галина и Владислава Танчеви, Елеонора Кежова, Кристина Рангелова и Стела Султанова не издържаха и напуснаха ансамбъла заради травми.
Само Михаела Маевска остава в състава на ансамбъла ни жени по художествена гимнастика, който игра на световното първенство в Мие (Япония) в началото на месеца. Останалите пет момичета - Галина и Владислава Танчеви, Елеонора Кежова, Кристина Рангелова и Стела Султанова решиха да прекратят кариерата си.

Какви са причините за разпадането на състава, разбираме от интервюта на Кръстина Иванова със старши-треньора на ансамбъла и главен селекционер на националните ни отбори Илияна Раева:

След световното в Япония четирите, които се върнаха, казаха, че ще се откажат. Една от основните причини наистина бяха много сериозните травми, защото Галя Танчева трябва да се оперира, Елеонора, ако трябва да продължи, трябва да си оперира и двете колена.

Другата близначка е с много сериозна травма в кръста, която трябва да се поддържа медикаментозно и с инжекции. Единствено Кристина, която беше с малката си 2-годишна дъщеричка, не бих казала, че има сериозни травми, но пък тя се чувства част от този ансабъл и едва ли ще се чувства конфортно в компанията на момичета 5-6 години по-малки от нея.

Междувременно, докато водехме подготовката, аз готвих втория ансамбъл, това бяха девойките, които миналата година имаха Европейско първенство, които аз не разпуснах след Европейското първенство, казах да продължат подготовката си.

Защото все пак времето до Олимпиадата е доста и аз бях длъжна да се застраховам и да застраховам и националния отбор на България. 4 години са дълъг период от време и не е ясно с коя състезателка какво може да се случи и винаги трябва да имаме готов вариант.

Другата причина, поради която те се чувстваха доста обезсърчени да продължат, това беше съдийстването в Япония. Вярно е, че ние допуснахме грешки, но е вярно, че всичките конкуренти, които играха, с изключение на Италия, които станаха световни шампиони, допуснаха не само грешки, а имаха фрапантни, очевадни грешки, като да речем отборът на Русия, който половин съчетание си търсеше уредите извън терена зад рекламните пана и в същото време взе медал. Това също по някакъв начин, разговаряйки с тях, ми даде да разбера, че им е повлияло.

Не съм приела по никакъв начин драматично това отказване, защото все пак като човек, който е врял и кипял в този спорт, съм имала едно на ум, че това може да се случи и не случайно готвех втори състав. Едва ли някога ще имам възможността и шанса да работя с толкова талантливи и качествени момичета.

Показаха едни изключителни композиции и направиха едно наистина шеметно връщане с много силни, оригинални, рисковани елементи, които наистина ги направиха любимки навсякъде, където отиваха, включително и на Световното.

Не е било в никакъв случай напразно връщането им, защото те поставиха едно начало, наистина на една малко по-различна гимнастика от това, което се играеше, малко излязоха от шаблоните на гимнастиката последните години и така аз мисля ние да запазим този стил и да вървим в тази посока.

Смяната на ансамбъла обаче сега означава нови съчетания с нови момичета. Не е много времето до Европейското първенство, изтеглено е за следващата година април месец. Ще ви стигне ли времето, предполагам, че вече имате и идеи за новите съчетания?

Ние нямаме абсолютно никакво време до Европейското първенство, което е за първи път изтеглено толкова рано, началото на април. Отборът ще бъде абсолютно нов, съчетанията ще бъдат нови. Естествено имам идеи, намерили сме музики, в четвъртък събираме децата.

Започваме с работа на обемен материал, т.е. да правим нови елементи. Добре е това, че Световното първенство, която е квалификация, която ще бъде в Москва догодина ще бъде септември, все пак до септември имаме време и то ще бъде първата квалификация за Олимпийските игри.

При положение, че сме изправени пред такава ситуация, дали е малко или много, вече няма никакво значение и въпросът е по най-бързия начин да се направят композициите, да се направи планът за работа, да започне да се работи, защото наистина нямаме време.

Много е тежка ситуацията, но аз мисля, че не е и толкова страшна, защото имаме достатъчно време до Олимпийските игри. По-добре сега да се случи, отколкото примерно след още една година, което значи, че ще бъде загубена още една година за евентуален нов състав.

Имаме чудесни момичета, които аз смятам, че ще могат да се справят в този период до Олимпийските игри, защото знаете, че наистина целта ни в крайна сметка са Олимпийските игри и трябва да се подготви един много добър хомогенен състав, да се обиграе този състав. Планувам някъде до края на октомври да сме направили двете съчетания, за да започнем по най-бързия начин работа. 

Какво е състоянието на Биляна Проданова и докъде стигна нейното възстановяване, направена ли е операцията?

Ами оказа се, че Биляна Проданова е със скъсани предни кръстни връзки. Тази седмица влиза да се оперира при Тони Георгиев. Възстановяването й, дай боже всичко да мине както трябва, е между 4-6 месеца.

В същото време при жените, освен Силвия Митева и Моника Минчева, се качват гимнастичките от девойките ни, които са безкрайно талантливи, медалисти от Европейското първенство, знаете в Торино, това са Боянка Ангелова, Цветелина Стоянова, Кристина Илиева, Габриела Кирова, която тази година за първи път игра при жените.

Имаме хубави, добри и талантливи гимнастички, трябва много да ги пазим, много внимателно да се тренира, защото за съжаление травмите в нашия спорт последните години наистина се оказват решаващи за много неща.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна