Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с бронз от европейското по волейбол в Турция, отнесохме руснаците с 3:0

Андрей Жеков изигра поредния си силен мач на европейското първенство в ТурцияСнимки: CEV
Националният ни отбор по волейбол спечели бронзовите медали на европейското първенство в Турция, след като в „малкия” финал в Измир надигра състава на Русия с гейма (25:18, 26:24, 25:21). По този начин нашите си върнаха на „Сборная” за загубата в Истанбул преди 3 дни и взеха медал след 26-годишна пауза. Последното ни отличие от шампионат на Стария континент бе от първенството в ГДР през 1983 година.

Силвано Пранди отново изненада всички в залата, като пусна в стартовия състав игралия неубедително срещу Полша Тодор Алексиев. Мачът започнаха още Андрей Жеков, Владо Николов, Христо Цветанов, Виктор Йосифов, Матей Казийски и либерото Теодор Салпаров.

Още в началото на мача си пролича, че нашите са по-мотивираният тим и играят с по-голямо желание. Успяхме да поведем с 2:0 и 5:2, което веднага накара италианския наставник на руснаците Даниеле Баньоли да вземе почивка. Увеличихме разликата на 4 точки при 13:9 и 16:12, а след две атаки в аут на звездата на руския тим Максим Михайлов точките в наша полза нараснаха на цели 6 – 21:15. Доиграхме спокойно гейма и поведохме с 1:0 след 25:18.

В началото на 2-ия гейм взехме точка аванс след единична блокада на Андрей Жеков, а атака на Тодор Алексиев и блок на Христо Цветанов ни откъснаха в резултата – 8:4. Баньоли пусна в игра другата си двойка разпределител и диагонал – Вадим Хамутских и Семьон Полтавский. Нашите обаче продължиха да играят без грешка в атака, като Жеков подаваше отлични топки в краищата на мрежата към Матей Казийски и Владо Николов. 14:9 и прекъсване за треньора на руснаците Баньоли. Върналият се на игралното поле Максим Михайлов „вкара” 2 аса, а Пранди реагира светкавично с прекъсване при 15:12. Андрей Жеков извади поредната си на това първенство топка в защита, а блокът на Владо Николов и Виктор Йосифов отново възстановиха статуквото – 16:12 за България. Последва лек смут в нашите редици и руснаците ни догониха при 20:19. Красимир Гайдарски замени Христо Цветанов, а Жеков изненада съперниците ни с атака през центъра. Пранди закъсня с прекъсването и поиска почивка едва когато руснаците ни изравниха – 22:22. Жеков отново потърси атака през центъра и Йосифов отново не сгреши. Алексиев реализира за 24:23, а Владо Николов отново пропусна важен момент, след като не реализира възможност за контра и за спечелване на гейма. Капитанът на нашите обаче се реваншира с ас за 26:24 и 2:0 гейма за България.

Нашите започнаха разсеяно 3-ия гейм и позволиха на руснаците да поведат с 3:0 и въпреки че съкратихме разликата само до 1 точка, последваха нови добри атаки на Русия. Казаков и Бирюков омекотиха нашата атака, а контраатаките на Михайлов и Волков донесоха резултат – 8:4 за Русия. Цветан Соколов замени Владо Николов, а Методи Ананиев се появи в игра на мястото на Матей Казийски. Нашите продължиха да играят нервно, независимо от преднината си от 2 гейма и трудно реализираха точки срещу блокадата на руснаците. 5-те точки пасив успяхме да намалим на 2 след добра игра в защита на българите, ас на Виктор Йосифов и хубава атака на Цветан Соколов – 13:15. Тодор Алексиев направи 2 невероятни топки веднага след техническата пауза за 15:16. Нашите пропуснаха момента да „натиснат” руснаците и им позволиха отново да направят 3 точки разлика – 19:16. Волейболистите ни отново се вдигнаха на щурм и изравниха след блокади на Виктор Йосифов и Андрей Жеков. Цветан Соколов реализира за 20:19, а Баньоли върна в игра започналия като титуляр мача Тетюхин. Матей Казийски се нагърби с тежката задача да атакува и не сгреши 4 пъти – 24:21 за нас. Блокадата ни довърши руснаците – 25:21 – 3:0 гейма и бронз за България.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна