Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свикват извънредно общо събрание на федерацията по вдигане на тежести

Стефан Ботев ще свиква извънредно общо събрание на федерацията по вдигане на тежести
Лидерът на опозицията във вдигането на тежести Стефан Ботев, треньори и бивши състезатели, сред които Златан Ванев, запознаха медиите на пресконференция с проблемите в този спорт и изразиха недоволството си от настоящото управление, начело с президента Антон Коджабашев.

"Ще внесем подписка с искане за насрочване на извънредно Общо събрание. Трябват незабавни промени, защото стигнахме дъното.", заяви Стефан Ботев.

Лидерът на опозицията изрази съмнение, че е извършена фалшификация на устава на федерацията. Става въпрос за точката,
касаеща избор на ръководство.

"В стария устав от 2005-а година няма заложена промяна за 3/4 мнозинство при избор на ръководство, а фигурира обикновено мнозинство (50 процента плю 1 глас). Но в новия устав фигурира.
Затова ще направим проверка в съда. Защото през 2005-а президент бе Андон Николов и такава промяна не е правена. Тя явно е добавена по-късно, а е написано, че това е станало на Общото
събрание през 2005-а.", коментира Ботев.

Бившият президент Андон Николов пък разкри, че друга промяна в устава гарантира доживот управлението на настоящото ръководство.

"Записано е, че за да е легитимно общото събрание, трябва да има присъствие на 50 процента от клубовете плюс 5. Ако няма кворум до 1 час, то Общо събрание не се провежда (при
стария устав се изчаква 1 час и се започва общото събрание с регистрираните за участие делегати). Това означава, че може никога да няма Общо събрание.", подчерта Андонов.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна