Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 кюрди от бежанския лагер "Махмур" в Северен Ирак пристигат днес в Турция

Група от 30 кюрди от бежанския лагер "Махмур", който е под контрола на ООН в Северен Ирак, пристига днес в Турция. 10 кюрдски бунтовници, техните близки, сред които и деца, ще се предадат на турските власти, като миролюбив жест от страна на ПКК към Анкара, която от известно време търси трайно решение на хроничния кюрдски въпрос с други средства, освен военните.

Очаква се този акт на добра воля силно да катализира процеса на демократичното отваряне по кюрдския въпрос, който наскоро стартира правителство, начело с премиера Ердоган. Важна част от него представлява намирането на работеща формула за неутрализирането на кюрдските терористи - базирани в лагерите на ПКК в планината Кандил - Иракски Кюрдистан. Обявяването на обща амнистия, също е един от обсъжданите варианти на следващ етап.

Сейди Фърат, който заемаше ръководен пост в политическото бюро на ПКК, през 1999 г. отклинка на призива за примирие на заловения лидер на сепаратистите Абдуллах Йоджалан. Заедно с 8 свои другари тогава той се предаде на турските власти. След излежаване на присъдите, съгласно закона за покаяние, те излязоха на свобода. 10 години по-късно бившият терорист отиде като миротворец за консултации с ръководството на ПКК в Северен Ирак.

Договорено е първата група за мир от 30 души, между които 10 кюрдски бунтовници, заедно със семействата им от лагера "Махмур", днес да пресекат граничния пункт "Хабур" и към 11 часа да се предадат на турските власти в Диарбекир. Тук те ще бъдат посрещнати от депутати от прокюрдската партия, правозащитници, турски и кюрдски интелектуалци и най-малко 100 000 граждани. В рамките на кампанията "Завръщане у дома" по-късно в Анкара се очаква да пристигне и група от политическото крило на ПКК в Европа. Техен представител ще връчи открито писмо с послание за мир до президента, премиера и председателя на Меджлиса.

"В духа на новата кюрдска инициатива ще настояваме прокуратурата да освободи групата за мир" – каза пред медиите председателят на Висшия адвокатски съвет в Диарбекир Емин Актар, който уточни, че процесът е прозрачен и се води със знанието на турските институции.
По публикацията работи: Нихал Йозерган - кореспондент на БНР в Турция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна