Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могъщият наркобос Дон Диего бе осъден на 45 години затвор

Диего Монтоя Санчес, един от най-могъщите колумбийски наркобосове, прекарал кокаин за милиарди долари в САЩ, беше осъден от американски съд на 45 години затвор. Преди време Санчес, известен още като Дон Диего, беше в списъка на десетте най-издирвани престъпници на ФБР, заедно с Осама бин Ладен.

Според колумбийските власти Монтоя е отговорен за най-малко 1500 убийства през двайсетгодишната си кариера. През август 48-годишният наркобарон пледира виновен по обвинения във внос на кокаин, рекет и възпрепятстване на съдебния правосъдието. Наред с присъдата му беше наложена обезщетение от 500 000 долара.

"Наистина се разкайвам за постъпките си. Надявам се, че присъдата ми ще даде поне малко покой на жертвите и техните семейства", каза осъденият наркобос.

Според американско обвинение срещу Монтоя и още един, вече покоен шеф на наркокартела "Северна долина", за 14 години престъпният синдикат изнесъл над 500 тона кокаин на стойност над 10 милиарда долара.

Монтоя беше арестуван през септември 2007 г. от специални части на колумбийската полиция, докато се криеше в отдалечено ранчо. По това време той оглавяваше частна армия от няколкостотин въоръжени мъже.

По публикацията работи: Асошиейтед прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени