Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драстично увеличение на сигналите за деца в риск в Ямболско

Драстично са се увеличили сигналите за деца в риск в Ямболско. На горещия телефон в отдел "Закрила на детето" в областния град от началото на годината са получени близо 200 сигнала, докато за същия период на миналата година та са били 90 - съобщи началникът на звеното Милена Янъкова.

От отдел "Закрила на детето" са потърсили съдействие над 500 деца и семейства от Ямбол и региона. Според Милена Янъкова доверието в службата расте, но са необходими още специалисти, тъй като всеки конкретен случай изисква специфично решение.

Новооткритата гореща телефонна линия за деца в риск 116 111 едва ли ще облекчи работата в отдела, защото националният номер е предназначен за пряка консултация на подрастващите, когато се чувстват застрашени или с нарушени права, докато възрастните, станали свидетели на насилие над деца или на ситуации, нарушаващи техните права, трябва да подават сигнали на досегашния горещ телефон 666 748. Те могат да използват и националната телефонна линия, но от там подадената информация ще бъде изпращана за проверка и реагиране в отделите "Закрила на детето" по места.

До края на ноември във всяко от звената ще се проведе обучение за синхронизиране работата с националния център.

По публикацията работи: Даниела Костова - кор. на БНР в Ямбол
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна