Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глътка въздух за долара

Щатският долар се оттласна от 15 месечното си дъно във вторник, а еврото падна под 1.50 долара при слаба и разнопосочна търговия на валутните пазари. Финансовите пазари поеха глътка въздух след силното покачване на фондовите пазари, суровините и високодоходните валути от предишния ден, като инвеститорите имаха нужда от време да оценят дали силния растеж на високодоходните активи е оправдан предвид нестабилното състояние на глобалната икономика.

Основният американски фондов индекс Дау Джоунс отстъпи от 13 месечния си връх вчера и това помогна на американския долар да се стабилизира за кратко, тъй като в последните месеци зелените пари се използват за финансиране на инвестиции в по-високодоходни активи.

Стерлингът рязко поевтиня вчера, след като рейтинговата агенция Fitch заяви, че Великобритания може да загуби перфектния си кредитен рейтинг от AAA.

Негативният пазарен сентимент към щатския долар обаче остава заради очакванията, че основната лихва в САЩ ще остане на рекордно ниските си нива докато американската икономика не се възстанови напълно от дълбоката рецесия.

Еврото загуби 0.2% от стойността си спрямо зелените пари до 1.4957 долара, като преди това отново се приближи до максималната си стойност за 2009 г. Доларът падна минимално спрямо японските пари с 0.1% до 89.87 йени, докато еврото загуби 0.4% от стойността си спрямо японската валута до 134.44 йени.

След като достигна най-ниската си стойност за последните 15 месеца, доларовият индекс поскъпна с 0.2% вчера.

Златото поскъпна за седми последователен ден по време на вчерашната търговия, като така отчете най-продължителния си растеж за последните три години. Причина за това станаха спекулациите, че правителството на САЩ възнамерява да девалвира долара и това повиши търсенето на ценния метал като алтернативна инвестиция.

Фючърсите със срока на доставка месец Декември 1,1 долара или 0,1% до 1102,50 долара за тройунция. От началото на годината цента на златото е добавила 25% спрямо понижение на зелените пари със 7,7%.

Петролът поевтиня във вторник, след като урагана “Ида” затихна и евакуираните работници се завърнаха в оф-шорните платформи в Мексиканския залив.

оскъпването на долара на валутния пазар също даде нагативно отражение върху цените на черното злато. От Организацията на страните износителки на (ОПЕК) заявиха в доклад, че производството на петрол, ще се увеличи с 1.1% до 50.18 милиона барела на ден през следващата година.

Американският петролен институт съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 1.22 милиона барела до 337.5 милиона през изминалата седмица. Това също беше фактор за спада на черното злато.

Американският лек суров петрол със срок на доставка декември поевтиня с 38 цента до 79,05 долара за барел.

По публикацията работи: Логос-ТМ
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна