Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданската организация за обществена защита „Едно” планира на 11 декември национален протест

Национален протест срещу високите лихви планира Гражданската организация за обществена защита „Едно”, обяви нейният председател Светлозар Николов. Предвижда се на 11 декември от 11 часа в София да се съберат хора от цялата страна, които да преминат по централните улици, скандирайки пред клоновете на големите банки. Протестиращите възнамеряват да изградят и палатков лагер пред сградата на БНБ.

Над 1 000 души се очаква да се включат в националния протест. Повечето от тях са изгубили своите жилища заради едностранната промяна по кредитите, казва Светлозар Николов. Въпреки молбата на премиера Борисов към банките у нас да намалят лихвите, това не се случва. Общественият натиск ще продължи, заявяват от гражданската организация „Едно”.
Светлозар Николов: Първо се намалят лихвите по кредитите на 2-3%, дава се гратисен период на всички хора, клиенти на хората, даже пет години. Първо това трябва да се случи, за да има и икономически растеж в България. Защото в България в момента има бюджетен дефицит, защото банките септември месец миналата година отказаха да кредитират малките и средни предприятия и фирмите и гражданите, и вдигнаха лихвите вече 3, 4-5 пъти.

През последните месеци лихвите у нас са се вдигнали до 18%, а наказателната лихва е увеличена на 40%. Светлозар Николов е убеден, че националният интерес трябва да бъде защитен от БНБ. Той призова големите банки за диалог със своите клиенти.
Светлозар Николов: Ако наистина не намерят начин банките да намалят лихвите по кредитите на 3-4%, което е въпрос от жизненоважно значение за цялата страна. Много скоро г-н Бойко Борисов ще гледа как доверието ще започне да спада. И това аз ви го заявявам ясно и категорично – ще започне да се случва от февруари месец.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна