Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велчев: Темата "Красьо" е изчерпана само в частта "контакти в съдебната власт"

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че темата "Красьо от Плевен" е изчерпана само в частта "контакти на Красимир Георгиев с представители на съдебната власт".

Висшият съдебен съвет препоръча на магистратите "хигиена на личните им контакти". Повод за това станаха скандалните разкрития за телефонни разговори и срещи на съдии и прокурори с обещаващия постове в съдебната система Красьо от Плевен.

31 са магистратските имена, открити в телефоните на 27-годишния Красимир Георгиев. Само срещу 18 от тях ще има образувани дисциплинарни производства, тъй като са засечени техни двустранни контакти с Георгиев около датите, в които са кандидатствали за началнически места. Тъй като останалите 13 магистрати от телефоните на Красьо или не са се явявали на съдебни конкурси, или не са отговаряли на позвъняванията му, срещу тях дисциплинарни производства няма да бъдат образувани.

На въпрос дали ще бъдат оповестени и имената на представителите на администрацията на президента, каквито стана ясно, че също фигурират в телефоните на Красимир Георгиев, Борис Велчев отговори:

"Вие взехте прокуратурата за някакъв говорителски орган в страната. Ние проверяваме това, което проверяваме. Ние проверяваме данни за извършено престъпление. Ако някой български гражданин си е говорил с друг български гражданин – извинете, ние не сме клюкарска организация."

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна