Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реджеп Тайп Ердоган е петият по важност лидер в мюсюлманския свят

Турският премиер Реджеп Тайп Ердоган е определен за петия по важност лидер в мюсюлманския свят в класацията на университета в Джорджтаун, САЩ. На първо място е кралят на Саудитска Арабия Абдуллах.

Ердоган е посочен като министър- председател на една от най-големите и икономически най-добре развита в света мюсюлманска държава, привързан към ценностите на ЕС и на принципа нула проблеми със съседите. 

Първото място се заема от саудитския крал Абдуллах. След него се нареждат иранският религиозен лидер аятолах Али Хаманей, кралят на Мароко Мохамед и йорданският крал Абдула.

Класацията е направена от престижния американски университет в Джорджтаун съвместно с Кралския институт на Йордания за стратегически анализи. Оценките са били поставени според следните критерии: влияние на личността в собствената му страна, популярност в съседните държави и личен принос в събитията през 2009 година.

Освен Ердоган, в листата от турска страна фигурират още президентът Абдуллах Гюл, който заема 28 –то място, външният министър Ахмед Давутоглу и религиозният лидер Феттулах Гюлен, който живее в САЩ.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна