Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иранският парламент ще обсъди резолюцията на МААЕ

Иранският парламент днес трябва да обсъди резолюцията на Международната агенция за атомна енергия, която предизвика остри реакции в Иран. В петък Агенцията на ООН прие много твърд текст, изискващ от Техеран да спре веднага строителството на новите си инсталации за обогатяване на уран край Ком.

През последните години Иран постоянно настояваше въпроса за оспорваната ядрена програма да се разглежда единствено в МААЕ. Техеран никога не прие Съвета за сигурност да се занимава с неговото ядрено досие, както и поредицата от санкции, изискващи Иран да спре обогатяването на уран. Но в петък във Виена директорът на МААЕ Мохамед ел Барадей показа, че също може да прояви нетърпение и твърдост по отношение на увъртанията на Иран.

Разгневени, различни кръгове на иранския режим заплашиха, че Иран сам ще обогатява ядреното си гориво за работата на реактора за научни цели. Така Техеран окончателно ще обърне гръб на компромисното предложение на МААЕ за обогатяване на ирански уран в чужбина.

Друга заплаха изказа председателят на иранския парламент Али Лариджани преди днешното заседание. Той заяви, че Иран може сериозно да намали и дори да ограничи сътрудничеството си с Международната агенция за атомна енергия.

По публикацията работи: Бисерка Григорова - кор. на БНР в Бейрут
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна